reede, 29. aprill 2011

Küsitlus - puterdamisolukord


Bridžilaua taga.
Oled kaitses. Väljamängija käib tegija välja. Sina trumpad. Väljamängija ei märka, et sa trumpasid ja palub lauast krohvi visata, kuigi saaks üle trumbata. Siis äkki märkab ja ehmatab. Kuidas reageerid?
Mängitud kaart on mängitud kaart; reeglid on reeglid; max on max.
Oleneb vastasest ja truniiriseisust.
Ütlen vastasele, et ta vajadusel mängitud kaarti muudaks - sellist maxi mul vaja ei ole.







6 kommentaari:

  1. Ma ei tea, miks see Poll ei tööta korralikult.

    Igatahes mina valisin kuldse kesktee :) Kui on kogenud mängija, siis teadlikult mängitud kaarti muuta ei luba. Kui on päris-päris algaja, siis vist lubaks (mis teha, mul on olemas näide, kus andestasin kaitse eksimuse, sest oli tegemist algajaga).

    Üldiselt ma ei näe põhjust miks peaks saama kaarti muuta. See on niikuinii halb harjumus kaarte mängida enne parempoolset vastast. Halb harjumus peabki karistatud saama.

    VastaKustuta
  2. Mul ka poll ei töötanud. Üritasin samuti valida kuldse kesktee, algajal (või hajameelsel Luxi klubi tädil) ilmselt lubaks muuta. :) Samuti vast lihtsalt koduses õhkkonnas mängides.

    VastaKustuta
  3. Kahjuks jah tulemusi ei näita, loll süsteem.
    Mina valisin viimase variandi - kui vastase puterdamine minu mängu kohe kuidagi ei seganud (pidasingi siin silmas olukorda, kus kaitsja ikka mängis enne kaardi, aga väljamängija eeldas hajameelselt, et tegemist on mastiga, mitte trumbiga), siis ma ei näe põhjust vagaks "reeglite järgimiseks" ja sellega mängumeeleolu rikkumiseks. Ja ma üldse ei tunne, et see mingi tohutu vastutulek või ohverdus oleks. Antud näites ongi tegemist lauast kaardi mängimisega, mis mingisugust varjatud infot ei reeda. Kui puterdamine minu või mu partneri mängu kuidagi häirib, siis on teine lugu.
    Samas mõistan iseenesest ka vastupidise lähenemise pooldajaid, omamoodi on just see mängu kergemalt ja mängulisemalt võtmine - puterdas siis puterdas, see on osa mängust ja igaüks peab oma puterdustega elama :)

    VastaKustuta
  4. Kui vastane palub tagasi võtta, siis ma arvan, et lubaksin alati. Ja ma ka ei arva, et vastane peaks tundma nagu talle oleks mingi teene tehtud - tavaline fair play käitumine. Samal ajal ma arvan, et antud olukorras eksija ei peaks ise pakkuma, et võtab tagasi (aga kui vastane pakub, siis võtku tagasi ilma mingi tänutundeta).
    Kui väljamängijal on lauas AKESx, käes xxx ja mängib millegipärast mõlemalt poolt väikese, siis on täiesti OK, et ta ise palub oma kaarti muuta.

    VastaKustuta
  5. Mina valisin keskmise. Arutlex siinkohas nii et kui olukord olex teistpidi kas konkreetne mängija lubax mul tagasi võtta või mitte...

    VastaKustuta
  6. Ma muutsin meelt. Pigem sõltub minu otsus turniiri tasemest. On selge, et turniiribridzhi reeglid kehtivad ilma kohtunikuta turniiril ainult osaliselt ning kodus mängides veelgi osalisemalt.

    Paraku kehtivad erinevad standardid muidugi ka erinevatele vastastele, mis teha.

    Aga rahvusvahelisel turniiril reeglitest kõrvalekaldumist ausa mängu põhimõttega küll põhjendada ei saa.

    VastaKustuta