teisipäev, 26. aprill 2011

Pattoni võlud

Tartu klubis on nüüd Patton käsil. Eilne pakkumisprobleem:

3 või 4. käsi. Ise tsoonis, vastased vist ei olnud. Minimatshi viimane jaotus, seni on totalis -440 punkti (0:4 vastastele).

♠ Kx ♥ Kxx ♦ Ax ♣ AJT98x

Partner avab 1♠, vastane 3♦. Mida pakkuda?
Vasakult pakutakse 4♦, partnerilt 4♥, paremalt pass. Mida nüüd pakkuda?

12 kommentaari:

  1. Esimesel ringil kontra, teisel 4S. Ega ma nende pakkumiste üle just õnnelik ei ole, aga paremaid ideid kah pole.

    VastaKustuta
  2. Esialgu: kontreerin, kuigi ega see ei meeldi.
    Järgmine ring: kui vastased on eriti ausad, on neil 10 ruutut (7+3 või 6+4). Arvestades matshi seisu (mis see teine tuba küll teinud on!) tuleb slämm pakkuda (võita on palju rohkem kui kaotada) ja üks variant oleks 5NT "pick a slam". Teine ja võibolla praktilisem pakkumine on 6C lootes partneril 5413 jaotusele või siis õnnelikule juhusele. Pakkuda on väga ebamugav ja ainus positiivne asi on see, et matshi seis enam palju hullemaks minna ei saa.

    VastaKustuta
  3. Kui jagu käsitleda "vaakumis", siis ma valiksin 3NT ja 4C vahel, maksikal ilmselt pakuksin 3NT (võimalus teenida ülejäänute vastu +10) ja matšis 4C (mingi geim meil seisab ja vabalt võib slämm seista (heal päeval suur). Pätton on muidugi suht loll mäng, kuna ruineerib kummagi variandi plussid ära - +10 enam ei toida ja kui risti pildile tuua, siis oled sa pm. kohustatud slämmi pakkuma kui partner 4C viide tõstab (sellel on muidugi korralikud šansid välja tulla kui partneri leht natukenegi klapib), sest 5C mängimisel on sul jaotuse kaotus enamasti näkku kirjutatud (mingi muu geim ka ilmselt seisab).

    Hea oleks teada, kui palju peab punkte tagasi tegema, et 0:4 kestast 1:3 tekiks. Kui ma õigesti mäletan Tartu klubi skaalat, siis see piir oli kuskil 300 kandis, seega ületihide pealt me midagi tagasi ei teeni.

    Ilmselt seda arvesse võttes oleks mu pakkumiseks 4C - kui me enesekindlalt 6C-sse jõuame võib vastane ju tsoonsust arvestades 6D peale panna ja saame sealt oma 800/1100 tagasi. Vähemalt tundub selle lähenemise juures olevat rohkem võita kui kaotada.

    Kui partner seejärel vabast positsioonist 4H pani, siis ilmselt on tal 5-5 kallid ja fookusse võib võtta 6H, ainuke häda on selles, et 6C võib parem olla. Kui 5NT oleks slämmivalikuks (mida mul ühegi partneriga ei ole), siis oleks see ilmselt hea valik, aga muidu lihtsalt teeksin ärtu RKCB ja kui üks keycard on puudu (vastus 5C), küsiks ärtu mutti ja kui see ka puudu on, pidurdaks 5H-s ja käiks ilmselt seal taha (ma ei ole nii meeleäraheitlik, et sellistel asjaoludel siiski hea õnne peale 6C proovida).

    VastaKustuta
  4. Pattoni skaala oli seekord 3 jaotuse jaoks selline: 0-90=2:2, 100-390=3:1, 400+=4:0.

    Ja tuleb tunnistada, et 3♦ peale pakkusin kontra. Seega partneri 4♥ oli lihtsalt lepinguks 4-4 ärtu korral.

    3NT sellise lehega küll pakkuma ei kipu. Kuigi antud tsoonsuses (kallis odava vastu) võib olla mõistlik gambling. Aga minu meelest töötab ka kontra ja siis 3NT sama hästi, kiiret ei ole. Tõsi, kontra vihjab selgelt 4-sele ärtule. Mul on 1 vähem, aga piisavalt kompenseerivaid väärtuseid.

    Aga jah, teisel korral olin seetõttu jälle keerulises olukorras. Võimalikke pakkumisi on mu meelest vähemalt 5.

    VastaKustuta
  5. Tsoonsus ei puutu absoluutselt asjasse. Kontra parim külg on see, et veeretab lihtsalt vastutuse partneri kaela (jah, tema käest oleks 3NT parem mängida, aga kas ta pakub selle Ex-ga?). Loomulikult võib ka hea leping olla 4 ärtut 4-3 klapiga või 4 pada 5-2 klapiga, aga niikuinii on see kõik üks lask pimedusse ja reaalselt sa peale kontrat targemaks ei saa, lükkad ainult oma agooniat edasi. Ainuke ohukoht on see, kui partner otsustab kuuese padaga 3NT läbi passida (5-5 kallistega ta 4H pakkumise tõenäoliselt leiab)

    mis muide hea lahendus oli?

    VastaKustuta
  6. Esimese ringi kontra osutub siis heax kui õnnestub järgmisel ringil veel 3NT öelda. Ehk siis mooarust tulex siin natuke appi võtta ka "vastasele näkku vaatamise faktor".

    Aga arvestades seda et tegu pattoniga siis ma ikkagi pigem riskin sellega et jätan 3NT vahele ja ütlen esimene ring kohe 4♣

    VastaKustuta
  7. Teisel korral natuke kirusin oma esialgset kontrat. Partneri 4♥ ei ütelnud mulle suurt midagi. Küll aga lootsin, et tal nüüd võiks olla ruutu singel. Seetõttu võiks slämm mängitav olla -- vähemalt on mul kontrolle et ta tipust taha ei lähe. Pealegi, kui ma pakun geimi, siis ma saan tõenäoliselt 0-2 punkti (äkki 3NT on parim geim). Aga kui ma pakun slämmi ja see taha käib, siis me saame kindla 0, kui slämm välja tuleb, siis aga 5 punkti. Seega tasub ära pakkuda nii umbes 20% slämm.

    Küsimus vaid, et milline slämm. 5NT oleks hea lahendus, aga sellel on 2 puudust: Ma ei tea, mida see täpselt lubaks ja ma ei tea, mida partner sellest arvaks. Ilmselt võiks ta kallismasti valikuks olla. Sestap pakkusin nüüd oma parimat masti, 6♣.

    Lauda tuli suht mõttetu leht, aga see-eest oli seal hunnik tihisid:
    ♠ AQJTx ♥ Q9xx ♦ xx ♣ Qx.
    Mul oli
    ♠ Kx ♥ Kxx ♦ Ax ♣ AJT98x

    Et risti kuningas oli tõkestaja käes lõikes, laekuski 12 tihi.

    Nüüd ma näen, et minu punkti-prognoos slämmi tahakäimisest ei vasta tõele. Kui ristikunn on lõikest väljas, siis lähen ma tõenäoliselt kaheta (annan ära risti, ruutu, ja ärtu). Aga sel juhul läheb saali leping 3NT ilmselt kolmeta (ära läheb 5 ruutut, risti ja ärtu). See aga annaks ikkagi meile 3 punkti.

    VastaKustuta
  8. Teises toas pakkus meie vastane sinu kaardiga sama alguse (1S-3D) peale 3NT ning võttis 12 tihi. Olnuks risti K lõikest väljas, vähenenuks tihide arv poole võrra.

    VastaKustuta
  9. Mina algaja bridžimängijana oleks pakkunud 4C. Kontra ei oleks kuuese ristiga pähe tulnud ning 3NT ei oleks tihanud ruutu lühiduse tõttu pakkuda. Muideks, hiljaaegu lugesin, et tõenäosus, et 3NT 26pp-ga välja tuleb on 60%, seevastu 4H/S leping kaheksase trumbiklapi ja 26pp-ga tuleb välja 80% juhtudest. Kas see on taas selline mõtteavaldus nagu nt The Law of Total Tricks, mille kohta Hendrikul-Indrekul sootuks erinevad seisukohad on?

    VastaKustuta
  10. Mulle tunduvad need % loogilised. Kuigi kui Fantoni-Nunes on kaitses, siis on geimi väljatulemise tõenäosus väiksem.
    Muide, googeldades "law of total tricks" on üks esilehe vastetest kunagine uperkuudi postitus http://uperkuut.blogspot.com/2009/04/law-of-total-tricks.html ja siis võib veel lugeda http://uperkuut.blogspot.com/2009/04/law-ja-kmi.html

    VastaKustuta
  11. Kadri, sinu mõtteavaldus on hoopis teistsugusel kujul kui Law. Ja neid protsente võib isegi uskuda.
    Law analoogia sinu väite kohta oleks: "26pp ja 8-se kallismasti klapiga tuleb alati 4 kallist ja mitte kunagi 3NT mängida". Ja seda väidet ma ei usu (piisab ühest kontranäitest, et see väide ümber lükata).

    Indrek, minul annab google uperkuudi postituse alles 77-ndana.

    VastaKustuta
  12. Google kasutab vastete järjekorda moodustades väga palju parameetreid. Näiteks teises riigis olles võib väga erinevad vasted saada, samuti on tihti suur erinevus, kas kasutad google.ee või google.com'i. Lisaks üritab google anda personaliseeritud vastet (sõltuvalt sellest mida oled varem otsind, kus käind jne). Seega ei saa väita, et mingi asi on Googles 3. või 30.

    VastaKustuta