pühapäev, 26. aprill 2009

Balansseerimisprobleemid

Eilsel Pärnu võistkondlikul turniiril tuli ette 3 pakkumisprobleemi, kus küsimuseks oli, kas jätta vastane mängima 2. korruse lepsi või sudida veel edasi. Nagu Indrek ütleb - teine korrus on "surmatsoon", kus oma väh. 8. klapi leidnud vastaseid pea kunagi ei tohiks mängida lubada. Tõenäoselt tuleb neil pakutud leping välja. Tõenäoselt on ka meie poolel 8. klapp olemas (meil on lisaks vastaste klapimasti 5-le kaardile kahe peale veel 21 kaarti (13+13-5) - kui need ei jagune 3 masti vahel just täpselt võrdselt (7-7-7), on ka meil kuskil väh. 8. klapp), mida mängides võiksime ise osamängu pluss-skoori saada või õnnestub vastane ajada 3. korrusele, kus on rohkem lootust neid taha ajada. Ühesõnaga sudimine võib väga tihti väga ilusaid punkte sisse tuua.
Niisiis, esimene probleem:

Kas balansseerida kontraga või passida?
Teine probleem:

Väga daamilik leht. Ja jälle oleme kallis odava vastu. Kas balansseerida 3 ruutuga või mitte?
Kolmas probleem:

Kas sudida edasi 3 ruutuga või mitte?

-----------------------------------------------------------------------------------

Mis mina tegin?
1. Võtsin julguse kokku ja panin duubli. Partner pakkus läbi lebensoli 3H, näidates nõrka lehte. See jäi lepinguks ja hakkasin murelikult lehte lauda sättima, kui avakäik mind juba veidi rõõmsamaks tegi - selleks oli paja äss. Minu võimalikust 9st punktist (12 miinus paja kunn) sai naksti jälle 12. Partneril oli küll nõrk leht (5 p kanti), kuid 6. ärtu ja 4. ruutu, nii et kraapis ilusti kokku 10 tihi. +170. Teises toas mängis meie tiimi paar pajalepingut, saades samuti 10 tihi. 170+170 andis kokku 8 IMPi. Kui oleksin passinud, oleks jagu viiki jäänud.
Ühesõnaga seekord läks õnneks, aga väga riskantne muidugi. Lauri ja Indrek arvasid, et nemad oleks passinud.
2. Passisin, kuna leht suurte kaitseväärtustega. Vastaste 2S tuli täpselt välja. Meil on 8 ruutuklapp. Kui oleksin 3D sudinud ja vastased oleks 3S pakkunud, oleksime jälle ilusa plussi saanud. 3D ise läheb vist üheta või kaheta. Praegu jäi jagu enamvähem viiki.
3. Passisin. Kartsin, et vastastel ei pruugi 8. klappi olla (pakkumise järgi võib neil olla 4-3 ärtu). Kui neil ka on 8. ärtu, ei pruugi edasipakkumine hea olla kaitseväärtuste tõttu ärtu mastis (kolmas QJ).
Tulemus oli piinlikuvõitu - nii meil kui vastastel on 9. klapp, 2H tuli täpselt välja, meie 3D tuleks välja, nende 3H läheks taha. Kui juba 8-8 trumpidega on edasipakkumine näidustatud, siis 8+9 puhul pea kohustuslik ning 9+9 puhul elementaarne. Vastaste pakkumine on igati seletatav - dubleerijal oli hõredavõitu ärtu, mida ei tahtnud kallis tsoonis teisel korral pakkuda, vastajal pajanupud, mille tõttu arvas 1NT ehk parema lepsi olevat. Jagu jäi viiki. Ennast saan lohutada sellega, et ehk oleks juba mu partner võinud 6. ruutuga ja singel ärtuga 3D panna (ta ei tea küll 100% kindlalt meie ruutuklappi, kuid teab vastaste ärtuklappi).

5 kommentaari:

  1. Esiteks unustasid sa esimeses jaos endalt uuesti 3 punkti risti kuninga eest maha lahutada - seda ju küll vaja ei läinud. ;)
    Aga 2. jaos oleksin ka passinud (kallis odava vastu on väga tugev lisaargument).
    3. jaos pidanuksin ilmselt hoopis ise pakkuma veel 3D, jaotus oli 6-4 ärtu singliga, nii et nägin vastase klappi, ja mast oli suht korralik... Passisin sellepärast, et pelgasin 8. ärtu- ja 8. ruutuklappi, aga natuke optimismi võiks vast ka olla. Lauri arvas ka, et mina peaksin pakkuma.

    VastaKustuta
  2. Ma oleksin kõigi 3 lehega passinud. Kuigi oht, et vastase elu liiga kergeks seeläbi jääb, on kahtlemata olemas. Suhteliselt sarnased lehed on kõik 3 selles mõttes, et vastase mastis on võitlemiseks ebamugavad väärtused.

    VastaKustuta
  3. 1. Piiripealne, aga mulle kontra meeldib. Eeldusel, et vastased on natuke pehmed ja talastada ei julge.

    2. Passiksin. 3 ruutut ma mängida ei taha, ruutu avakäik jätab neutraalseks.

    3. Pakuksin 2♠ (partneril 5♠+4♦ ei ole ju välistatud). Toetuskontra tõttu ei saa mu tugi midagi üüratut olla (ehk partner võiks 3♦ pakkuda, kui tal see 5-ne on). Isegi kui partneril on 3-ne ärtu, siis on tal singel risti (ehk mul on hea tühi mast, mida lüüa), samuti on mul pada/ruutu lepingus 1 ärtu tihi.

    VastaKustuta
  4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  5. 2. algas pakkumine 1nt-ga, mitte 1s-ga. Sinna ma selle "daamiliku" lehega midagi ebasoodsas tsoonis kyll peale ei raatsinud öelda.

    3. mina teises toas avanud käest 1nt ise ytlesin mitte pass, kuigi mul kontrat 1s peale ei pandud, aga olex siiski öelnud. 1nt maxikal selline taktikaline aga toimib ka matshil ja ega ta alt polex kah läinud, kuigi overit polex ilmselt tulnud.

    VastaKustuta