kolmapäev, 15. oktoober 2014

Law of Total Tricks

IMPikas, rohelises (ainult vastane tsoonis), omad:
♠xx ♥J9xx ♦KJx ♣KT9x
LHO - Part - RHO - Sina
1S -  Dbl - 2S - ?

Tegemist Pärnu Karika I vooru jaotusega. Oma üllatuseks avastasin, et 2 väga head paari lubasid vastastel selles jaos mängida 2S ja kaotasid 5 IMPi.
Ma arvan, et kui appi võtta hea võistleva pakkumise abimees Law of Total Tricks*, siis saab kohe selgeks, et passimine on halb. Vastastel tundub olema hea klapp padas ja omal tundub kindlasti olema ka vähemalt üks klapp. Seega, tsiteerides Aesop Rocki: "None shall pass". Ma pakuks ilmselt 3H ning usun, et ka nii 3C kui kontra (responsive - lubades odavmaste) oleks paremad kui pass.
Reaalselt oli ülaltoodud leht Pihla käes, kes loomulikult Law vastu ei eksinud. Kuna meil on kasutuses Lebensohl, siis ta pakkus 2NT (kohene 3H lubanuks paremat lehte). Vastased pakkusid 3S peale ja läksid üheta. Law võit!

*Law of Total Tricks pärineb 1950ndatest ja selle formuleeris prantsuse bridžiteoreetik Jean-Rene Vernes. Laiema avalikkuse ette jõudis LoTT 1969.a, kui Vernes avaldas sellest artikli The Bridge World’is. LoTT ei saavutanud aga erilist populaarsust enne kui Larry Cohen kirjutas sellest 90ndatel bestsellerid To Bid or Not to Bid ja Following the Law. Cohen ise kuulis Law’st oma kauaaegselt partnerilt Marty Bergenilt ja nad rajasid kogu oma pakkumissüsteemi Law’le. Paljude arvates oli Bergen-Coheni näol 80ndatel tegemist maailma parima paariga maxipaarikatel. Pärast Cohen-Bergeni partnerluse lõppu, sai Coheni uueks partneriks David Berkowitz. Pikaaegse eduka partnerluse arendamiseks kehtestasid nad kaks reeglit: 1) ei mingit saagimist, 2) tuleb pühenduda LoTT’ile. Nende kooslusest arenes USA edukamaid partnerlusi.
Vernes sõnastatud ja Coheni populariseeritud Law of Total Tricks kõlab: trumbilepingus võrdub mõlema poole tihide kogusumma nende parimas mastis kaartide koguarvuga nendes mastides. Ehk kui ühes liinis on 8ne pada ja teises 9ne ärtu (kokku 17 kogutrumpi), siis tihide kogusumma, kui esimene paar mängiks pada ja teine ärtut, võrdub 17.
Sellest tulenevalt: kui punktid on jaotunud enamvähem ühtlaselt ja mõlemad pooled on leidnud klapi, on ohutu pakkuda lepingut, kus vajalike tihide arv võrdub kaartide arvuga. Pakkudes nii kõrgele, kui palju on liinil trumpe, on partnerlus Law’ kaitsealas.
Praeguseks on Law kõige laialdasemalt kasutatav juhis võistlevas pakkumises. Law pole jõudnud mitte ainult mängusaalidesse, vaid ka bridžiõpikutesse. Paljud konvensioonid põhinevad Law’l – DONT, tõkestavad tõsted 3. korrusele, Bergeni tõsted, OBAR BIDS, 2-way Drury jms.

1 kommentaar:

  1. Huvitav teemapüstitus! Et ennast mitte korrata, siis siin on kaks linki varasemale postitustele:
    Indrekult: http://uperkuut.blogspot.com/2009/04/law-of-total-tricks.html
    Minult: http://uperkuut.blogspot.com/2009/04/law-ja-kmi.html

    VastaKustuta