neljapäev, 18. september 2014

Võimatu avakäiguprobleem

Enne avakäigule jäämist on alati õnn ka lehte pakkuda.Omad tsoonis olles
♠AJx ♥Jxx ♦KJx ♣KQxx
Partner passib - vastane avab naturaalse 1C - sina?

Mina teadupoolest passimist ei karda ja kuna tundus, et pakkumisega kaasnev võimalik võit on liiga väike ohtudega võrreldes, siis kuulasin vaikides, kuidas vastased pakkusid:
1C-1H
1N-2N
Jäin avakäigule. Vastaste masti ei tohi käia. Peab käima 4nda oma pikimast mastist. Võimatu avakäiguprobleem!
Mille avakäid?

21 kommentaari:

  1. Ka Ruutu J, mis on tehniliselt õigem kui K.
    Partneril nii 2 punni. Et leping taha saada, võiks tal olla kas pada Q või ruutu Q. Kuigi pada A tundub ahvatlev, võib see anda vaenlasele kohe lepingu (2 pada, 4 ärtut, ruutu ja risti ässad) ja seda isegi eeldusel, et lauda nähes saan lülituda ruutule ümber.

    VastaKustuta
  2. Ärtusõdur.

    Vallo.

    VastaKustuta
  3. Risti väike - see, et vastane naturaalse odavaga avas, ei tähenda, et see neil mingi suurepärane mast oleks (kuigi 1H peale 1NT viitab, et see ilmselt siiski neljane on). Igatahes tundub, et see on kõige passiivsem liigutus olevat ja igasugune aktiivne käik on praegu ebameeldiv....

    VastaKustuta
  4. Olen veendunud, et passiivseim liigutus on ärtusõdur. Kui partneril pole ärtus midagi, kukub me kolmas sõdur nagunii. Kuningat ja ässa tal tõenäoliselt (vastase jõu järgi pole). Kui partneril on kolmas kümme, pole jällegi vahet. Kui neljas kümme, siis tuleb käia just sõdur, mitte väike. Kui partneril on neljas tühi emand, siis jällegi on parem käia sõdur, mitte väike (muidu peab partner emandat peetama). Üks väheseid halbu variante on see, kui partneril on kolmas tühi emand. Aga isegi sel juhul peab vastasel ärtu jagunema 4-3 ning vähemalt üks pilt peab olema väljamängijal. Väikese risti käik (rääkimata muudest) tundub mulle palju ohtlikum.

    Vallo.

    VastaKustuta
  5. Lisaboonuseks on veel see, et kui partneril on kolmas kümme, võib mõni väljamängija sellele hiljem näppu lõigata.

    Vallo.

    VastaKustuta
  6. Mulle meeldib ka ♥J käik.

    Ma praegu veel ei näe, et passimine siin jaotuses midagi võitnud oleks. Äkki sai siin jaotuses ka kuidagi paremini pakkuda?

    VastaKustuta
  7. Õige jah, pakkumisprobleem oli ka. Võib-olla olen rumal, kuid mina oleks pakkunud 1NT (15-18). Kui pakkumise (ja enda lehe põhjal) väljamängija ristide arvu pakkuma peaks, siis minu arvates on see (umbes võrdse tõenäosusega) kas neli või viis, ning kui ei ole kas neli või viis, siis pigem kuus kui kolm. Või on tõesti väljamängijal pigem 4333 või 3343 kui 3226, 2326 või 2236 ? Seda vähem põhjust peaks olema ristit käia.

    Vallo.

    VastaKustuta
  8. Ahjaa, tõepoolest pakkumisprobleem.... Mina kontreeriks. Pass oleks teine valik, aga 1NT näeb sellises olukorras natuke liiga trammipileti moodi välja (pealegi - kes mulle halvasti ütleb, kui ma teatan, et downgrade'isin oma 4333 jaotuse pärast). Kuigi väljavõtukontra jaoks on jaotus mõnevõrra koomiline, siis pigem eelistan ikkagi korra midagi piiksatada - jõubalanss võib olla meie, aga odavas tsoonis olevat vastast kaitstes rikkaks ei saa. Skooringuvorm muidugi mängib ka rolli - IMPidele mängus on passi/kontra vahe väiksem, maksikal olen rohkem kontravalmis - hiljem ma ju ei balansseeri.

    Ristide arv - kui eeldada, et vastane mängib kõige lihtsamat naturalivarianti, aga 4-4ga avab 1C (ma ei tea, mis selles kohas mainstream on), siis minu arvates on võimalikke jaotusi kaaludes asi pisut rohkem neljase kui viiese poole kaldu - võimalikud jaotused (233)5, (23)44, 3334, 3145, (223)6, aga ma ei viitsi juurde mõelda, kas mõni jagu jäi fookusest välja või täpselt arvutada, mis nende jagude protsendid on. Ma pakuks, et umbes 50% neljane, 40% viiene, 10% kuuene.

    Anyways, ma eeldan, et risti käiguga müün ma pigem tempo kui tihi (kuigi mõlemad on loomulikult võimalikud) - samas kui muud käigud võivad müüa kaheksanda tihi. Ärtu soldati vastu pole mul ka midagi, ma lihtsalt ei käiks seda. Ruutut ja pada ma ei näpiks, see on liigne ekspertiis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Downgrade" iseloomustab toodud lehte päris õnnestunult. 4333 jaotus, 3 sõdurit, mitte ühtegi kümmet. Lehe reaalväärtus pole 15, vaid 14p (pigem vähem kui rohkem). Tõsi, need väärtused, mis on, paiknevad avaja taga soodsalt.

      Kustuta
  9. Mina nii osav ei ole, et ruutu või paja vahel mõistatada. Seega mõistatan risti (väike) ja ärtu (ilmselt sõdur) vahel. Maksikal valin ärtu, impikal võin valida risti, kui vastasel 2C gadgetit süsteemis ei ole (see suurendab 5se ärtu tõenäosust vastajal).
    Pakkumise koha pealt: ma ei usu, et 1NT pakkumine siin jaotuses midagi võitnud oleks (mida ma selle pakkumisega saavutada tahan?).

    Andres

    Andres

    VastaKustuta
  10. 2245 jäi sul välja. Ning... tõenäoliselt võtab esimese tihi ju vastane mingi keskmise ristiga. Vähemalt esialgu on sellega tihi müüdud. On väga võimalik, et muudes mastides on vastasel kuus tihi suhteliselt lihtsalt võetavad/lahti mängitavad. Ning kui tihi saades ristipilti lülituda, võib vastane hoopis ristide abil lepingu võita.

    Vallo.

    VastaKustuta
  11. 1NT pakkumine on loomulikult mõnevõrra ohtlik. Samas võib see olla hea leping. Samuti jääb sel juhul 2HS mängima varjatud (ja tugevam) käsi. Ning kes ütles, et meie liinis geim (eeskätt 3 NT) ei või seista? Juba partneri 9 hcp vastas peaks see olema hea (jõud paikneb ju soodsalt).

    Vallo.

    VastaKustuta
  12. Analoogilise jaotusega seoses tuli meelde lugu eelmisest sajandist, kus mina ja Vainu esimest aastat klubis mängisime.Vastaseks olid Saks-Türn.Türn avas midagi , mina kontra, Saks pärima partnerilt mis teada on.Vainu ütles midagi , et 12+ tugi ülejäänud mastidele või 17+ suvaline.Saks polnud papist poiss ja jätkas: Kas võib olla siis ka jagu 4ne Türni mast ja 333?Partner mõtles:) ja ilmselt tundus et 333 on ka tugi teistele mastidele ütles et jah on võimalik, mille peale Saks ühmas, et , taga targemaks, mängime edasi...:), kuigi siin ma tahaks ka kontreerida, mitte passida.Hannes

    VastaKustuta
  13. Ja mis siis kasulikud liigutused olid?

    VastaKustuta
  14. OK, leidsin jaotuse BBO arhiivist.:) Indreku vastaste optimistlik pakkumine sooritati 12 hcp ja 3334 jaotusega vastu 10 hcp ja 4441 jaotust. Lahtise lehega tuleb leping välja suvalise avakäiguga. Reaalses elus ründas Indrek väikese ristiga. Lauda tuli risti singeläss (väljamängijal oli S9xx). Partneri jõuks oli ärtu K10x. Laua taga läks leping üheta.

    Vallo.

    VastaKustuta
  15. Veel pean reaalset jaotust teades lisama, et avanguks oli peale partneri passinud ka VPV ning 1C naturaalne avang oli tehtud kolmandalt käelt (tsoonis mõlemad). Kas see asjaolu oleks kellegi pakkumist muutnud?

    Vallo.

    VastaKustuta
  16. Jaa, VPV pass muudab 1NT atraktiivsust tuntavalt (kuigi ma ilmselt pigem jään kontra juurde). Samuti välistab see variandi, et ma passin. Avakäigu puhul jääb info samaks, seega selles suhtes ma midagi ei muudaks.

    VastaKustuta
  17. Minu jaoks muudab ka VPV pass seisu oluliselt - esiteks on nüüd piiratud jõuga ka tema, mitte ainult partner; teiseks võib PVP 3. käelt pakkuda agressiivsemalt; ja kolmandaks võib partner 2. käelt passida mõne käega, millega ta esimeselt avanuks. Seega pakun 1NT.

    Andres

    VastaKustuta