teisipäev, 5. juuni 2012

Kes enne jääb sundi...

Täna klubis toimus toimus selline huvitav lugu, kus oli vaja vastane sundi panna, enne kui ise jääda.

Nord-Süd jõuavad kiiruse peale 1♠-3NT trumbitageimi.

(Jagu ise on selline:, mõned ebaolulised kliberid ja võibolla mõni risti nupp võis ka teistmoodi olla).


♠ KQJ65
♥ 9753
♦ AK2
♣ 10
♠ A8432
♥ AJ42
♦ 65
♣ A4
Laud ♠ 107
♥ 108
♦ J10987
♣ Q865
♠ 9
♥ KQ6
♦ Q43
♣ KJ9732


Istun westis, ja avakäiguks kaalun pada/ärtu vahel. Aga otsustan vastase masti mitte puutuda, seega käin ärtut (varem või hiljem pean seda niikuinii käima). See õnneks tihi ei müü, sest partneri 8 ajab emanda välja. Väljamängija läheb nüüd padaga lauda. Ja nüüd pean Westi lehega mõistatama, mida teha, kui väljamängija ristiga kätte tuleb?

Ent väljamängija jätkab risti kümnega, ning et keegi ei kata, siis annan sellele hea meelega tihi. Sellega on vastase ristimast praktiliselt surnud (väljamängijal on siiski veel lootus) Järgneb pada kuningas, mis saab samuti tihi. Seejärel võtab väljamängija laua kaks ruutu pilti ning jätkab ärtu lõikusega Westi ässale.

Nüüd olen Westis teist korda käigul:


♠ J65
♥ 93
♦ 2
♣ --
♠ A84
♥ J4
♦ --
♣ A
Laud
♠ --
♥ --
♦ J109
♣ Q86

♠ --
♥ 6
♦ Q
♣ KJ97

Mida nüüd Westist käia? On võimalik võtta ära teine ärtu, ja visata laud ärtuga sisse. Ent selle peale tuleks väljamängija ruutuga kätte, ning sinna peaksin ma oma pada ähvaruse ära viskama.
Veel võiks proovida risti ässa käiku. Eriti juhul kui ruutu emand oleks partneril ja laud viskaks ära ruutu. Paraku ma väga ei usu selle variandi õnnestumisse.
Sestap proovin väikese pada käiku laua viiele. Nüüd lahtise lehega saaks väljamängija tulla kätte ruutu emandaga -- ning mul pole ühtegi head viset; Peaksin loobuma kas ärtu või pada ähvardusest. Ja mõlemal juhul jääksin risti ässaga jälle käigule, ning laud saab ristile visata sama masti, mida minagi.

Reaalselt käis väljamängija lauast padaga tihi saades hoopis uue ärtu minu soldatile.


♠ J6
♥ 9
♦ 2
♣ --
♠ A8
♥ 4
♦ --
♣ A
Laud ♠ --
♥ --
♦ J10
♣ Q8

♠ --
♥ --
♦ Q
♣ KJ9

Ja kui nüüd risti ässa käisin, oli laud kinni püütud! Sest tema oli esimesena sundi jäänud: et hoida tuli nii pada kui ka ärtu tihisid, tuli loobuda ruutu sisekust. Paraku ruutu vise teda ei päästnud, sest järgnes ärtuga sissevise, ning viimased kaks padatihi kuulusid juba mulle!

Ja nii see 3NT üheta läkski...

4 kommentaari:

  1. Põnev jagu! Kas see oleks võimalik lahendada ka siis, kui Nordi leht käes oleks, mitte lauas?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Praegu oli kindlasti kaitsel eelis, sest kogu jagu oli lugeda. Väljamängija ei tea aga 4 kaardi lõppseisus, kudapidi risti istub. Kui laud ja käsi ära vahetada, siis oleks kaitsel muidugi keerulisem, aga samas on raske teistpidist seisu ette kujutada, sest nt ärtu mast istuks siis väljamängijale soodsalt.

      Kustuta
  2. Ristis on lauas singelkümme, partneril E865, väljamängijal KS97xx

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, uuendasin ära. Ja tegelt meenub mulle, et Westil oli ruutus Jx, aga ega suurt vahet ole.

      Kustuta