neljapäev, 1. oktoober 2009

Stop-kaart

Kas keegi teab reegleid, kas STOP kaardi kasutamine hüppega pakkumiste puhul saab olla kohustuslik? Ma olen alati arvanud, et selle idee on hüppava poole kaitse, et teine pool mõttepausidega üksteisele infot ei annaks. Seega on tõkestajate enda asi, kas nad kaarti kasutavad või ei, kahju saab tekkida üksnes neile endile. Eeslmisel nädalal Luksemburgi klubis aga muliseti minuga, et ma stoppi ei kasutanud... Mulle tundub, et osad mängijad mõistavad seda vahendina vastaste/partneri tähelepanu juhtimiseks sellele, et pakkumine tehti hüppega.

10 kommentaari:

  1. Saab olla kohustuslik, kui see on kohustuslikuks tehtud - aga kuidas ta Luksemburgis on, seda ma ei tea. Eks ma üritan kodust reeglitest järgi vaadata, mis selle kohta täpselt kirjas on.

    Idee poolest oleks normaalne ja igati hea tõesti seda kaarti kasutada kui vähegi võimalus, aga see tähendab, et seda tuleb kasutada ERANDITULT iga hüppega pakkumise järel.

    Kuskil ma nägin kellegi süsteemikaardil isegi märget (kategoorias "Important notes, that don't fit elsewhere") - "me ei kasuta stop-kaarti"

    VastaKustuta
  2. Kuna klubiliikmed olid eelneva jutu põhjal enamalt vanemad inimesed siis võivad nad vabalt olla harjunud eeldama et tõesti kõiki hyppeid eraldi välja tuuaxe. Ehk siis tegu võib olla ntx tolle klubi n.n. kirjutama reegliga:)

    Ennasti huvitax selle teema puhul veel see et kas 4+ korrusel tehtud hyppeid tulex ikka samuti lisax hoiatada või siis vastupidi? Enda loogika järgi tundub mõistlik lisatähelepanu osutada sellistes kohtades kus vastane veel vähegi mõne positiivse pakkumise teha võib, kui aga pakumine juba kahekõnex ära kõdunud tundub selline "lisa" kuidagi tarbetu.

    VastaKustuta
  3. Mina sain ka Hamburgis tädide käest pahandada, et stop-kaarti ei kasutanud hüppe puhul... Mingi Lääne-Euroopa standard? Või vanainimeste? :)

    VastaKustuta
  4. Stopp-kaardi kasutamise mõte on MÕLEMA paari huvide kaitse. Paljudel juhtudel ei ole peale vastase hüpet lihtsalt võimalik tavatempos mõistlikku otsust teha. Seetõttu ongi ette nähtud see lisaaeg (ca 5-10 sekundit). Stopp-kaardi kasutamine on siiski ka hüppava paari huvides, sest selle kasutamata jätmine võimaldab vastaspaaril täiesti legaalselt tahtlikult või tahtmatult üksteisele kiirema või aeglasema pakkumisega infot anda. Nimelt EI OLE paar kohustatud peale vastase hüppega pakkumist "normaaltempos" pakkuma, ent VÕIB seda teha juhul kui stoppkaarti ei kasutatud.

    Vallo.

    VastaKustuta
  5. Aitäh selgituste eest. Tundub, et oleks kena siis teda ikkagi kasutada. Aga Lauri, kas sa reeglitest leidsid midagi, kuidas selle kohustuslikkusega on? St millal on kohustuslik (Mts-i tähelepanek kõrgete korruste kohta nt on asjakohane) ja kas mittekasutamisele saab järgneda mingi sanktsioon?

    VastaKustuta
  6. Kui ma pinginaabriga esimest korda Viljandi klubis käisin 9. klassis, siis oli meil STOP kaardiga avangute jaoks koguni eraldi süsteem.

    Päris legaalne see muidugi ei olnud, nagu peagi selgus ;)

    Aga siiski sammuke edasi koolipuhvetis viljeldud pada/poti süsteemist.

    VastaKustuta
  7. Stop kaardi kasutamisest
    http://www.tonymedley.com/Articles/Use_of_the_Stop_Card_in_Duplicate_Bridge.htm

    VastaKustuta
  8. Selliseid pada-poti asju vist päris paljud kunagi alguses kasutada üritanud. Mina kah. Vähemalt sai see kokku lepitud. Kas see miskit kasu kah andis ja palju seda üldse pruugitud sai ei mäleta ja ega ei taha kah mäletada. Mida ma sellest rohkem kui 20. aasta tagusest ajast mäletan on see, kuidas peale nii mõndagi sellist "poti" pakumist miskipärast käed väriseid veel päris pikalt nii et miski normaalsest välja- või kaitsemängust küll juttu ei saanud olla. Võimalik et rohkema "harjutamisega" olex sellest käte värinast ka lahti saanud, kuigi ise loodan pigem vastupidist.

    Mis mind selle STOPpamise juures rohkem kui natuke häirib on see vajadus (kohustus?) kindlustada end IGAX JUHUX ebaausate vastaste vastu. Selline lähenemine tundub kangesti ameerikaliku (kohtu)-süsteemi laadne olevat. A la et kui mikrolaineahju kirjelduses pole keelatud kassi kuivatamine, siis on ahju tootja süüdi kui mu kass 5minutit vastu ei pea...

    PS! Tegelikult mulle kassid meeldivad:)

    PSS! Ja tegelt meeldib mulle ka bridge:)

    VastaKustuta
  9. Huvitav, Mts, palju Sul pokkeris läbilöömiseks aega kuluks (et käed pärast bluffi enam ei väriseks) ;)

    Aga stop-kaardiga saab ikka igast imevigureid teha ja suur hulk mängijaid ei teagi, et see keelatud on.

    Nagu Keila klubi, kus tädi käib avakäiguks singli ja samal sügab nina. Ning kui küsid peale avakäiku, mis teada on, vastab teine tädi, et partner käis singli, sest sügas nina.

    PS Tegelikult mulle Keila klubi meeldib

    PSS Tegelikult on Keila tase kõvem kui keskmine Belgia klubi

    VastaKustuta
  10. Pokkeriga lähex ilmselt päris-päris kaua aega, ma nimelt ei ole plaaninud sellega üldse alustadagi mitte - vähemalt mitte lähiajal;)

    Pokkeris on nimelt tõenäosuse ja loogika tasakaal minu jaox üsnagi kõvasti paigast ära.

    VastaKustuta