teisipäev, 8. veebruar 2011

M-konventsioon

Üks suurimaid puudusi Multi ja Michaelsi puhul on kahtlemata võistlev pakkumine. Partner ei tea alati, kumb mast on, ja seetõttu tuleb see infobitt teisel pakkumiskorral edasi anda.

B liiga, 2. voor 23. jaotus. Odavas kalli vastu 4. käsi.

♠ AKQJ4 ♥ -- ♦ J5 ♣ AQJT63

Pakkumine algab Pass - Pass - 1♥. Kahjuks ei ole meil süsteemis selle lehega pakkumist. On olemas Michaels, mis lubab pada-odavat. Ja see on halbadest variantidest parim. Niisiis pakun 2♥. Partner pakub 3♣ (mida ma tõlgendan kui PVP, ehkki ka 2NT oleks siin ilmselt relee). Nüüd ütleb vastane veel 3♥. Mis nüüd? Kontrat ei taha anda. 4♣ on äkki mittesundiv. 5♣ jaoks olen ma äkki liiga hea, 6♣ jaoks aga liiga nõrk. Otsustan pakkuda "aeglase" 5♣, st kõigepealt 4♥ (sundiv, mis iganes see võiks tähendada). Partner aga ei koopereeru: tema pakub 5♣. Iseenesest on ju ka sellel pakkumisel tähendus (temal midagi ei ole). Aga ma ei ole rahul olukorraga, et ma pole saanud oma masti ise näidata. Sestap tõstan 6♣ (ilmselt luban nüüd suure slämmi huvi). Partneril huvi ei ole, jääb lepinguks.

Leping ise on suurepärane (pärast ♥A avakäiku vajab laias laastus seda, et ristikuninga omanikul oleks vähemalt 3-ne pada):

♠ 2________♠ AKQJ4
♥ QT965____♥ -
♦ K74______♦ J5
♣ 9875_____♣ AQJT63

Paraku ei ole pakkumisjärgnevus
P___P___1♥__2♥
P___3♣__3♥__4♥
P___5♣__P___6♣...
just kõige ilusam.

Mul tuleb esimese asjana meelde üks põhipunkt raamatust "Why you lose at bridge?", kus käsitletakse punkti "Overbidding big hands/underbidding small hands". Ning nagu seal peatükis tõdetakse, siis sageli need 2 taandavad teineteist välja (sest tõesti nõrk käsi on üsna haruldane). Nii ka sel korral.

12 kommentaari:

  1. Kui sulle Michaels ei meeldi, siis võid ju alati mängida Ghestemit (cue = kõrgeim ja madalaim, 2NT = kaks madalamat, 3♣ = kaks kõrgemat) või Kopenhaagenit (2NT = madalamad, 3♣ = kõrgeim ja madalaim, 3♦ = kaks kõrgemat). Kurat seda muidugi teab, mis Kopenhaagenit mängides cue-bid oleks. Aga põhimõtteliselt nõustun täiesti, et see on probleemiks, kuna üüratud klapid jäävad leidmata, sest keegi nende olemasolusse ei usu. Multi puhul ei ole see nii suur probleem (sageli teevad vastased sulle asja selgeks), aga Wilkoszi puhul on asi eriti hull.

    Antud jao puhul küll ilmselt vahet ei ole, et mida sa kasutad (Kopenhaageni puhul on muidugi väiksed värinad, et partner ei passiks 3♣ läbi). Aga kui sa juba otsustasid isegi mittekoopereeruva partneri vastas slämmi täis keevitada, siis milleks sa teda tee peal nii palju piinad (rääkimata sellest, et viimane tõste on äärmiselt ebadistsiplineeritud)? Peale tema 3♣ pakkumist tee siis juba kohe 5♥ voidwood ja rahu majas.

    Ahjaa, ja alternatiivne mänguplaan on kah: lööd teisel tihil pada lauda ja lõikad avanud käest ♣K-t – aga ilmselt on trumbitõmme ja edasised padad oluliselt parem variant.
    (Saad mängida ka nii, et käid vastu ruutu kunni ja lõikad siis ristit kui äss peaks ees olema - sel juhul on ♣K praktiliselt kindlasti lõikes - kuid see on juba tõeliselt jobu)

    VastaKustuta
  2. Meil teises toas jõudis vastane samuti 6C-sse. Trumpas ärtu avakäigu, tõmbas trump ässa (K ei kukkunud) ja proovis padadele ruutusid visata. Kuna Nordil oligi ristis Kx ja padas xx, ei olnud see mänguviis edukas. Jagu viigis. Kummalisel kombel olidki need 2 ainsad lauad, kus lõpplepinguks oli 6C. Laanemäe-Koistinen võitsid 6CX - ilmselt aitas kontra või tehti ruutu avakäik (siis ei jäänud muud võimalust kui trumpi lõigata).

    VastaKustuta
  3. Ee aga mis 3♥ tähendaks? Ma saan aru et raiskab ruumi hirmsasti aga kui slämm terendab silme ees ehk pole siis vahet.

    VastaKustuta
  4. klassikaliselt peaks küsima pidurit 3NT jaoks - tavaliselt pika odavmasti pealt

    VastaKustuta
  5. Mooarust on risti lõikamine siiski loogilisem variant kui et loota pada ühtlasele 3-4 jaotusele. Kasvõi juba selle (tava)loogika järgi et kui teil on ebaühtlane, mix peax siis vastastel teistmoodi lehed olema... Alust sellele annab ju ka avanud käe 3♥ pakumine. Ja muidugi on võimalik et ärtuga avanud käes on just ka pikk pada kõrvalmastix, aga siiski tundub mulle et sel juhul on 3♥ pakumine ikkagi üsna mõtetu juba.

    Ruutu ise näppimise kohta ytlex seda, sisuliselt paigutad sa selle liigutusega ässa nõrka kätte, sest vastasel, juhul sõltumata ruutu emanda asukohast, oled sa automaatselt alt. Seda varianti teisel-kolmandal tihi kasutada tundub kuidagi liiga fataalne.

    PS! Juhtumisi sattusin ma seda jagu just Taavi-Hendriku vastu mängima, aga paraku kõige igavama käena - sellena kel ainult passida võimalik oli.

    VastaKustuta
  6. Ahha kui 3♥ küsiks pidurit siis võiks ju peale partneri 3NT 4♠ pakkuda. See peaks partneril lambi peas põlema lööma.

    VastaKustuta
  7. Tõsi, 6♣ on distsiplineerimatu. Aga selle otsuse tegin alles pärast 5♣ pakkumist, kui mul polnud enam võimalust oma lehte paremini pakkuda. Ma ei usaldanud meie kokkuleppeid ega seda, et partneril on kindlasti 0-punktine leht.

    Minu meelest on aga hämmastav, mis lepingutesse on saal selles jaotuses jõudnud:
    A-liiga: 6♣X=, 5♣= (3x), 4♠-2, 4♣, NS on mänginud 2♠X-5, 3♦-1
    B-liiga: 6♣-1 (2x), 5♣=, 2♠-1, 1♠=, NS on mänginud 5♥X-4, 4♦X-2, 1♥X=

    VastaKustuta
  8. Kui mängida Michealsit kindlates jõupiirides (8-15 tavaliselt ) siis on tugeva lehega esimene pakkumine kontra. Peale mida ongi võimalik igasugu hale-naljakaid lepinguid leida... Ilmselt olex ma isegi oma 5-5 jaoga suu lahti teinud kui 2♥-i asemel olex ees midagi madalamat olnud.

    VastaKustuta
  9. Ma ise kasutan Michealsit kas nõrga (8-11) või tugeva 18+ kahemastilehe näitamiseks, vahepealse jõuga üritad oma maste naturaalselt pakkuda.

    Seega pärast kahte cued 2♥ ja 4♥ lubab partner 18+, slämmile ehk mõtleks ainult siis, kui teaks, et partneril on ristimast ja 1,5 pidajat punastes mastides? Seega oma ~8-9 toetuspunktiga on viis odavat paras.

    4♣ pakkumine minu lähenemisega oleks ikka tugev ja sundiv, 18+ ja odavmastiks on risti.
    Ja edasin pakkumine sõltub juba partnerite agressiivsusest ja lootusest heale õnnele. Ise aga teeks ikkagi sign-offi 5♣-sse, mitte ei hakkaks ässasid küsima või ruutu kontrolli näitama.

    VastaKustuta
  10. Ma ei ole päris veendunud selles 8-11/18+ efektiivsuses. Kui on QJT987/-/QJT987/2, siis mitu punkti see on? Ja mida tuleks 1♥ peale pakkuda, ja kas teisel korral ei tohi siis 4♠ peale venitada?

    Mina lähtuksin printsiibist: ühtlased lehtedega näita jõudu, ebaühtlastega jaotust.

    VastaKustuta
  11. Kui on QJT987/-/QJT987/2:
    Mina hindaks selle lehe väärtuseks ~10 punkti sõltuvalt tsoonsusest:
    6 HCP + 2 kuueste mastide eest + 2 mõlemad mastid on tihedad.

    Seega pakkudes Michealsi 2♥ ja partner pada toetust ei näita, siis sinupoolt paja pakkumine oleks tugev 16+ näidates 6-st masti. Odavmasti pakkumine oleks veelgi tugevam 18+, sest pada on juba teada.

    Loomulikult võib teha kokkuleppeid, et pada pakkumine sellises olukorras on alati nõrk.

    Seega, ei tohiks 4♠ peale venitada, kui partner pole näidanud eelistus pajale.

    VastaKustuta
  12. P.S nagu ilusti sai välja toodud, siis Micheals on jaotuse näitamiseks, et partner saaks selle pealt tõkkestada või jõu ja hea klappiga geimi üritada. Ning kui on nii jõudu kui jaotust, siis jõudu on lihtsam hiljem näidata.

    VastaKustuta