teisipäev, 22. veebruar 2011

Kutse või siis tõke?

See omapärane pakkumisjärgnevus toimus eilses klubis ja võtmepositsioonil, nordis, istus üks eesti parimaid mängijaid.

Keegi polnud tsoonis ja teine vastane südist alustas pakumist
1♠-2♦-2NT-X (v.v)
p---p---3♣---X (trahv)
p---p---3♠---?

Ja nüüd oligi mu partneril ees küsimus mida edasi? Mina teiselt käelt olin näidanud ruutut ja v.v. kontra läbipassimisega mitte just minimaalset lehte, samuti oli mulle sobinud risti leping. 2NT-d ei alerditud ja seletati kui lihtsalt kutset NT-geimi.

Andresel olid käes aga sellised kehvakesed 15p
♠ AJ
♥ AJ54
♦ JT5
♣ KJ32

Enne kui midagi pakkuda tulex välja mõelda millist jõudu ja lehte varjab enda käes Nord. Punktienamus tundub küll meie liinis olema aga ega punktid tihisid võta. Mõistlike pakkumisvariantidena pakux välja need neli varianti:
1. kontra
2. 3NT
3. 5D
4. 6D(?)

13 kommentaari:

  1. IMHO kaks pakkumist ongi kontra või 3NT. Hetkel eelistakisin siiski 3NT, sest hea geimileping, millel omad võimalused. 9 tihiga ei tohiks probleeme olla, kui partneril pajas pool pidamist.

    VastaKustuta
  2. Äkki pakuks kontra. Ma olen korra paja suhtes välja võtnud ja selle taustal on mul kaitseväärtused pajas ikka metsikud (võiks ju olla ka singel pajakliber). Partner teab arvestada, et mul pikka pada olla ei saaks, ja loeb minu kontrast vast välja, et küllap mul on lühikeses pajas mõni pilt. Eks ta siis ise vaatab, mis ta selle infoga peale hakkab.
    Loetletud variantidele lisaksin muuseas ka "passi" - trahvijärgnevuses partner seda läbi passida ei saa. Antud juhul, nagu ülal kirjutatud, seda varianti ise aga ei kasutaks.

    VastaKustuta
  3. Jah tõesti, pass on ka variant. Küll aga mitte selle jõuga. Sest jõudu teine kontra ju suurt juurde ei luba, pigem lihtsalt kinnitab seda mida esimene juba korra lubas.

    VastaKustuta
  4. Esimese mõttena tundub, et Nord on bluffinud. Samas võib olla, et ta plaanis teha ristiga Lebensohli, aga partner oli teisel lainel. Esimesel juhul plaanis Nord ilmselt niikuinii kontra peale 3S-s lõpetada eeldades, et 3SX on ok. Teisel juhul on 3S juba viimses lootuses põgenemine. Kontreeriksin, partner ei ole kohustatud seda passima.

    VastaKustuta
  5. 1.) kontra 2NT peale ei saa väljavõtuks olla, vaid peaks lubama üldjõudu ja olema mänguks, sealt jooksed sa ära siis ja ainult siis, kui sa tulid vahele mingi mingi mõttetu pahnaga. See et vastane 2NT pakub, ei pruugi tähendada, et jagu vastastele kuulub.

    2.) 3C kontra on mõttetu tempokaotus - Veer peab nägema, et 2NT - oli mis ta siis oli - ei saanud olla tõsimeelselt mõeldud naturaalse kutsena, kui teil just 50 pp pakis ei ole. Järelikult toimub mingi jura ja kui mingi jura toimub, siis parem pakkuda ausalt, et milleks leht kõlbab. Antud kontekstis on selleks ilmselt parim 3NT pakkumine - kui Süd selle vastu ausa inimese konbel ristit käib, on ta sellega ilmselt müünud tihi või tempo.

    3.) 3 pada peale kontra ja pass küll mingid variandid ei ole, samuti mitte 5 ruutut. Kui vastane nii pakub (ma olen valmis kihla vedama, et Nordis oli kas Sventsik või siis Puuk), siis järelikult on ta valmis mängima ka 4 pada (kui partner tõstab 2NT kolme ja see kontra saab, siis peab ta sinna taanduma). 4S kontreerimisel võib veel mõte olla (see on kas hea või ei ole), 3S kontreerimine on selge allaandmine (hea tulemuse võib sellega saada ainult mingi lolli juhuse läbi).

    4.) Kuna ma ei ole kindel, kas partner passi 3S peale sundivalt võtaks või ei ja kas 4D oleks sundiv või ei, siis ma pakuks selle lehega 3S peale 4S cue - küll partner ära jagab, et mul ei saa kõik vahepealsed cue'd puudu olla, eriti kui ta näeb, et tal on hea ruutumast (sest minul ju seda ei ole). Kui partneril on mingi saast, siis ta pidurdab viies ruutus (ja tuleb loota, et 3NT ei skoori paremini), kui ta koopereerub, on slämmi tõenäoliselt suht lihtne mängida - trumbilõikused ilmselt istuvad ja muudes mastides on ka piltide asukoht teada. Ainuke oht on, kui partneril on tõesti ruutu ÄKE ja out, siis võib tihidega raskusi tulla (tõsi küll, siis pole ka 3NT-s üheksat tihi).

    VastaKustuta
  6. Veeri tundes kahtlustan, et ta võiski sinna tala panna.

    Aga kas teie süsteemis on 2NT tala selles kohas siis ärtu-risti 4-4? Sel juhul kirjeldaks tema 3NT lehte tõesti kõige paremini - pada topeltpidurit see nagu ei lubaks (muidu paneks ehk 3S tala).

    4S muidu meeldib, aga kui 2NT tala juba näitaks 4-4, siis võib partner seda vabalt kahe masti valikuna interpreteerida ja jõuate mängima mingit värdjalikku 4-3. Sest sa kohe mõtled, et kui Veeril ka ruutu sobib, siis miks ta seda ei paku. Ning lõppeks, sellise kaardiga sobibki ju mängida 4-4 risti paremini, kui 5-3 ruutu või isegi 6-3 ruutu.

    Kõik see viib muidugi järelduseni, et 2NT peale selles kohas vv tala mängida pole kõige parem plaan.

    VastaKustuta
  7. Migu teab mis räägib:)

    Samuti teab Lauri keda Nordi paigutada:) Sedakorda siis Puugi stiilinäide kuidas 0punktiga vett sogada:)

    Tegelikult meeldis mulle kõige rohkem aga Lauri idee 1). Ehk siis et esimene kontra ei ole tegelikult väljavõtt, sest väljavõtta ülejäänud mastidesse neljastega pole mõtet. Neljast ärtut mul ruutu kõrval esineb sellises kohas üliharva. Risti võib küll olla, aga isegi siis peax ruutu klapp samuti olemas olema. Selles valguses olex mul oma kuuenda ruutu AK, risti kõrvalässaga ning 13p-ga olnud mõistlik teisel ringil 4♦ pakuda. Peale mida olex slämm garanteeritud. Pisut vähem optimistlikus meeleolus olles võib mõelda ka 3♠-iga 3NT suunas asju tüürida, aga ilmselt on ka seda rada pidi täiesti võimalik veel ruutu slämmi jõuda.

    Kogu jagu oli selline
    _______♠ T852_ D:s
    _______♥ T9832__ VUL:-
    _______♦ 2
    _______♣ 987
    ♠ 94________♠ AJ
    ♥ Q6________♥ AJ54
    ♦ AK9863_____♦ JT5
    ♣ AT4_______♣ KJ32
    _______♠ KQ763
    _______♥ K7
    _______♦ Q74
    _______♣ Q65


    Seega tõesti polnud 3SX-iga suurt miskit skoori oodata. 4SX oli küll võimalik 500 alla ajada vs. saali keskmine 490 (3nt +3). Slämmi ei olnud aga keegi jõudnud.

    VastaKustuta
  8. Ehh me siin eeldasime, et ju teil siis on kokkulepe, et kontra 2NT peale on väljavõtuks/responsive (vaikimisi on dbl muidugi hea leht). Ega see idee ei olegi nii rumal kui ta esialgu võib tunduda - 44 mastide ja keskpärase lehega muidugi responsiivselt ei kontreeri, aga head 55 (65) mastid võivad olla. Tõsi, seda esineb ilmselt liiga harva, kus on 3ndale korrusele soov võidelda ilma partneri masti toeta, aga ega trahvikontragi siin ideaalne ei ole - vastane ju arvab et see on ok leping ja kutsub isegi 3NTsse.
    1x-1y-1NT-dbl on ju parem mängida responsive kui trahvina.

    VastaKustuta
  9. No tegelikult on ka 3♠X võimalik 500 alla ajada. Ainult et see vajab väga täpset kaitset (♠ 9 on oluline nupp)!

    VastaKustuta
  10. Ega see Nordi paigutamine nii keeruline ei olegi, arvestades, kes Eesti Top-10sse või sinna piirile kuuluvaist mängijaist Tallinna klubis mängivad (muidugi ei ole ju mingit garantiid, et keegi väljaspoolt kogemata Tallinnasse ei satu). Ja ma oleks väga imestunud kui sellise liigutuse teeks Laanemäe, Karpov või Vasja. Aava Jürkast (kes on praegu heas vormis) veel võiksin seda natuke uskuda.

    VastaKustuta
  11. Jah, ärtu möödalöögiga on 3SX-3 võimalik. Praeguses jaos teeb selle aga keerulisemax meie 2-4 käigusüsteem. Kuna ristid tulevad ära võtta enne ärtusid (muidu viskab väljamängija ärtu möödalöögile risti kaduja), aga risti 10t ma käia ei tohi, peax partner oskama ärtu Q avakäigu ässaga üle võtta ja ristisse lülituda. Iseenesest mitte just võimatu arvestades laua 5st ärtut.

    VastaKustuta
  12. Võimatuks teeb olukorra minu arvates see, et ärtu kuningale tuleb tihi anda enne, kui ruutu äss on tihi võtnud. Pluss siis veel kõik muu, mis endiselt nõuab väga täpset kaitset.

    VastaKustuta
  13. No-noh, avakäik tuleb hoopis ärtu kuningale tihi anda ja ei pea isegi kolme risti ära võtma enne möödalööki.

    VastaKustuta