esmaspäev, 14. veebruar 2011

Kaitseprobleem

Eile NFL matshis sattus kätte terav jagu. Pakkumine minu poolt pole võibolla kõige ilusam, aga samas pole seda lehte mõtet ka kuidagi aeglasemalt pakkuda. Kontra on piiripealne, aga ma arvasin, et mul on ikkagi hea leht + igatepidi löögivõimalused olemas.

Teisel tihil oli aga probleem. Kuidas jätkata?

8 kommentaari:

  1. Ega siin head jätku ei ole ja partnerilt ma risti ässa ei loodaks, seega paneksin ruutu kuninga lauale, et ajada maha tema hilisem sisek ristide juurde. Ruutu kuningas käik võib lepingutäitjat arvama panna, et sul on käes ntx KQ ja üritada sind ruutuga hiljem sisse visata (ntx pärast seda kui on korra trumpi käiku K-ga poole, et püüda kinni AJxx-ses või sundida sind topeltlööki käima).

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Alustuseks üritaksin ma partneri viskest midagi välja lugeda. Ei tea muidugi, millised teie kokkulepped on. Indrekuga on mul kokkulepe, et ässale viskame julgustust (paarituga). Kui lauas aga on singel, siis näitame lihtsalt mastieelistust. Partneril muidugi kuigi palju ärtusid, millest valida, ei ole. Tal on kas 5; 75; K5; või K75. Vaid teisel või neljandal juhul näitaks viievise ristisignaali. 1. või 3. variandi puhul aga on väljamängija kavalalt ärtu seitset varjanud... Vahest tuleks seetõttu grammivõrra tõenäosemaks pidada (piiratud valik?), et partneril on 2. või 4. variant ja ta on visanud väiksema ärtu, vihjates ristile. Argumendiks on ka see, et ega ükski muu käik ka ülemäära kutsuv ei ole. Seega käin risti kolme.

    VastaKustuta
  4. Käin ruutu kunni.
    Risti võib olla ohtlik ning kui partneril on tõesti see risti äss, saab oma löögi ka hiljem kätte. Sama loogika on ärtu käiguga - kui väljamängijal on tarvis ärtut lauda lüüa, saab partner ülelöögi ka hiljem kätte.

    VastaKustuta
  5. Eelduselt et leps üldse on alt võetav, peax kahele kallismasti ässatihile lisanduma veel kax tihi, seega kohesest ärtu löögist ei pruugi piisata. Mis tähendab et risti lülitus (otsides partneril ässa) tundub mõistlik alternatiiv.
    Sest isegi kui partneril juhtub ruutu Q olema ei pruugi sellest enam abi olla, kui vastasel risti tegema läheb.

    VastaKustuta
  6. Ma ise mängin selles seisus, et kontra oleks olnud: „partner, ma tahaks 5♥ pakkuda!“. Kuna partner seda ei teinud, siis tal kas A) on kaitset või B) ärtu ei sobi. Kuna sul ja laual on kokku 25 pp ja avajal võiks ju ka avangujõud olla, siis ma arvan, et pigem tuleb kõne alla variant B), eriti vaadates su kolmest pada. Aga see ei välista, et partner oma lehest tihi leiab.
    Ühesõnaga, kui partneril midagi ei ole, ei ole mõtet seda lepingut kaitsta, seega tuleb eeldada, et tal midagi lehes on. See „midagi“ ei ole ilmselt ♥K või ta lihtsalt teeks sääred 5♥sse - null kaitsetihi ja duubelkunn (või isegi kolmas) mastis, kus partner põmaki neli keevitas on nagu päris konkreetsed vihjed selles suunas.
    Padakäik on ilmselt täielikult pointless (kui ei ole, siis annan alla, mina selle peale ei tule)
    Kui tal on ♣Ä, siis läheb see leping ilusti taha, aga ristikäik on ses suhtes mõttetu, et sul pole sellega kuhugi kiiret kuna sul on trumpäss ja oma löögi saad sa ka hiljem. Samas kui partneril on ärtusingel ja väljamängija hiljem eksib ning ei trumpa kuningaga, on sul võimalik oma löök kätte saada (sama kehtib ka ♦K käigu kohta)
    ♦K võib töötada hästi, kui partneril on ♦E (soovitatavalt ♦ET) ja ristipidur (nt. viies emand), väljamängijal on siis raskusi selle mahasaagimisega. Samas võid sa siis võib-olla käia ka risti ja hiljem ♦K-sse lülida, see lõhub ka sidemeid päris hästi. Kui partneril ei ole füüsilist ristipidurit, siis on väljamängijal suht lihtne sinu mastide pikkuste järgi risti õigelt poolt maha saagida.
    Ärtukäik töötab hästi siis, kui partneril on singelärtu ja duubeltrump ning kuskil veel tihi/pidur – aga sellega kipub ta vägisi sundi jääma, jaotus on suhteliselt hästi loetav.
    Nii et kõik variandid on suhteliselt nõmedad ja nõuavad partnerilt palju. Kuna eesmärk on ikkagi leping taha ajada mitte kaheta võtta, siis ristit ma ei käiks (muidugi tekkis mul üks huvitav idee ristikäiguga seoses, aga selle kohta teen omaette kommi – eeldusel, et see on järgimist vääriv idee), ilmselt jätkan uue ärtuga.

    VastaKustuta
  7. Nii, mul tekkis selline kaitseidee (eks helgemad pead kontrollige üle, et ma midagi lihtsat kahe silma vahele jätnud pole), mis ennekõike eeldab „vastase mängimist“ ja seda, et partneril on käes järgmine kollektsioon:

    A) padaduubel
    B) ♦E
    C) viiene risti või neljane pilt
    D) ärtusingel

    See kõik on tegelikult väga reaalne sest (ma muidugi ei tea teie signaale) miks ta peaks duubel 7-5st viie viskama? Kui see oli ristisignaal, siis las ta olla, kui tal oli ♣Ä, siis edasine mänguviis võtab selle lepingu ikkagi taha.

    Kui partneril on äss, siis loodetavasti ta võtab ta selle ja annab löögi. Kui partneril ässa ei ole, on tal loodetavasti piisavalt palju mõistust, et mitte oma neljandat-viiendat pilti kolmandalt käelt ära raisata (ilmselt tal on 5-5 või 6-4 odavad).

    Nüüd käib väljamängija trumpi, aga sellega on selline peen lugu, et ta ei tohi ära raisata laua kuningat – kummitavad teie poolt lahti mängitud löögid, seega peab ta käima lauast väikese vastu kätt või käest väikese vastu lauda või käest kõrge. Heal juhul oli tal trumbis käes EST ja ta võttis ristitihi kätte, et käia soldat ja imiteerida lõikus, siis ei tunduks järgnev üldse nii kahtlasena. Muidugi kui veab, siis partneril oligi duubelemand, millele nüüd näppu lõigatakse ja sa saad oma löögi kätte (kuigi siis töötaks ka ässa paneks ja ärtukäik). Esimene trump tuleb peetada ja võtta ära teine (esimese võtmine ei aita, kuna uut ärtut lüüakse ♠Kga ja seejärel roobitakse trumbid kokku - kui partneril emandat ei ole). Tõenäoliselt ohkab väljamängija kergendatult ja jätkab uue trumbiga, mis tuleb nüüd ära võtta ja käia uus ärtu – ega väljamängija tea, kummas käes teie kolmas trump on, ärtude arvu järgi paneb ta selle pigem partneri kätte. Kui kõik läheb plaani kohaselt, on sellel hetkel lauas veel järel trumpkuningas, millega ta ärtukaduja kinni lööb ja millest su partner „ei suuda“ üle trumbata. Trumpkuningas on oluline sellepärast, et kui lauas oleks järel kolm või kaks, ei oleks ärtu löömisega midagi võita, sest kui 13. trump on su partneril, trumpaks ta sellega üle ning kogu kurikaval skeem paljastuks.

    Seega, mis oleks loomulikum mänguplaan, kui tulla - vajadusel lõigates - uue ristiga kätte (kuna ♦K on puudu ja meie loodame, et ka ♦E, siis millegi muuga kätte tulla ju ei saa), et tõmmata maha su partneri viimane trump, ja mängida oma ristid lahti ning hiljem ruutuässaga lauda minna ja sooritada äravis(k)e(d)? See ongi siis see hetk kui katus kokku kukub – sina trumpad ristit ja paned ♦K lauda. Risti mast on blokis, kuna partner on tagumine käsi, siis ta sundi ei jää ja leping läheb taha! (ma ei tea, äkki on mingid trumpamissunni variandid, selleks peaks mingi täpne jagu silme ees olema)
    Selle kaitseplaani negatiivsed küljed:

    A) Väljamängija võib olla kas liiga rumal või liiga nutikas (ma ei tea, kellega te mängisite) ning ei löö teist ärtut, partneril võib olla ärtuduubel või trumbisingel.

    B) Väljamängija võib mängida trumpe mingis teises järjekorras (nt. käia lauast väikese käe pildi alla), mis muudab ässa peetamise väga kahtlaseks manöövriks.

    C) Väljamängija võib kogemata kombel trumbiklibereid tähele panna – kui lauas on 3-2 ja sinul on 5-4, siis selge on see, et partner mängib puhtfüüsiliselt suuremaid klibereid – ja sellest järeldada, kus kivi all kolmene trump end varjab.

    D) Väljamängija omab kolmest ristit (seega 5-3-2-3 jagu) ja ei lähe lollilt ületihiahneks kätte – kui teine trumbiring on läbi käinud, siis on tal sisuliselt võidetud (suure tõenäosusega lahendas su ristikäik tema jaoks masti ära ja ta võib ärtule lauast krohvi visata – isegi kui partner seda lööb, siis saab risti tegema panna ja trumpkunn jääb pärast ♦Ä mahaajamist endiselt lauasisekuks. Samas kui tal oli 5-3-3-2 jagu kahe ristipildiga ja ilma ruutumarjaseta, ei tohi ta ärtulööki sisse lasta, sest risti on endiselt blokis ja ei tee.

    Ühesõnaga - kui midagi untsu läheb, siis lõppeb see ületihiga, aga õnneks odavas tsoonis on -590 ja -690 vahe üsna minimaalne (10 tihi vastas -5 või -7, 11 tihi vastas -4 või -6).

    Ja see oleks ilus.

    VastaKustuta
  8. Tegin kõik lehed nähtavaks, sest tegelikult mulle näib, et ka lahtise lehega on olukord väga huvitav.

    Laua taga läks tegelikult niimoodi:
    http://www.bridgebase.com/tools/handviewer.html?myhand=M-10563573-1297623558

    Ehkki lahtise lehega on väljamängijal alati 10 tihi, siis pole tema jaoks sugugi selge, kuidas mängida nii, et me üle 1 löögi ei saaks.

    Minu käidud risti teise tihisse ja pärast trumpässa karpimist käidud ärtu ei olnud võibolla parim lahendus. See elimineeris väljamängijalt kõik võimalused eksida, ning lõpetas 11 tihiga.

    GIB väidab, et ristikäik teisel tihil ei olnudki veel saatuslik. Neljandasse tihisse võinuks ka ruutu kuninga mängida.

    Oeh, ma ei oskagi midagi rohkem mõistlikku arvata.

    VastaKustuta