pühapäev, 13. september 2009

Mis küll juhtus Tamsalus?

Tamsalu läks meil Andresega tuksi. Me pole see aasta vist pea ühtegi GP etappi mänginud, kuid mõtlesime, et tahaks siiski b-finaali saada, seega otsustasin reede õhtul, et Tamsalu tuleb ette võtta ja kartulivõtmine vanaema juures pühapäevale lükata.

Mis siis ikkagi juhtus?

Jagu 3.
E
♠ JT8742
♥ Q943
♦ 753


N avab 1♠, partner paneb kontra, vastane ütleb 2♣. Kuna partneri kontra näitab üldjuhul neljast ärtut, otsustasin ärtutoe ära näidata ja panin 2♥. Partner ütles nüüd 2♠, mis on lihtsalt tugev sundiv pakkumine. Pada mul põhimõtteliselt peab, aga NT pakkumine tundus selle lehega imelik. Küllap oleks õige pakkumine 3♥, aga miskipärast pakkusin hoopis 3♣, olles ikka veel illusiooni küüsis, et meil on tohutu ärtuklapp ja minu leht on ärtumängus hea. Järgnes partneri 3NT, mis mulle sugugi rõõmu ei teinud, sest selles mängus ei pruugi mul olla ühtegi tihi. Ütlesin 4♥, teades küll, et ilmelt tuleb mängida 43 klappi, aga lootsin lühemale poole mõne paja löögi saada.
Lauda tuli:
♠ 95
♥ AKJ
♦ A862
♣ KQT5
Leping oli muidugi kohutav, aga ainukeseks lootuseks jäi, et ega meil palju paremat polegi. Kaitse tuli tublisti appi – näiteks löödi kinni avakäiguks tehtud pajaemand ning jätkati ristiässaga. Peaaegu oleksin välja mänginud, aga läksin lõpuks siiski üheta.
Tulemus – 23 protsenti (Meil küll midagi ei tule, kuid paljud olid vastasliinis midagi taha mänginud).

Jagu 6.
♠ T6
♥ AKT6
♦ J984
♣ 943
Vastased mängivad 3♠. Käin avakäiguks ärtuässa (küsib julgustust).
Lauda tuleb:
♠ J73
♥ 94
♦ 7632
♣ AKQ2
Partner viskab kahe. Ahhaa, väike, julgustab. Jätkan siis rõõmsalt ärtukunniga (partnerilt 7) ja käin kolmanda ärtu. Paraku partneril kolm väikest ärtut ja ruutus ÄKE. 11 tihi ja 27 protsenti. Siis tuletab partner mulle meelde, et leppisime hiljuti kokku julgustada paarituga. Õige jah, oli küll nii.

Jagu 7.
♠ J2
♥ KQ5
♦ 75
♣ AKT972
Partner avab 1♦, vastane 1♠. Mina 2♠. Teine vastane 3♠, mis passitakse minuni läbi. Pajapidajat meil pole, 3NT-st võib loobuda. 4♥ võiks proovida, kui oleks 43 klapp. Panen alustuseks 4♣, seda partner passida ei tohi, vaatame, mis tal on. Nüüd paneb partner 4♦. Kuigi näen, et meil on geimijõud, otsustan passida, kuna meil on igatahes kaks pajakadujat ja 5♦ (või 5♣) võitmiseks on mul partnerilt vaja väga spetsiifilisi nuppe – ärtuässa ja ruutu ÄKE-t (või ÄKJ, siis on lõikest.) Kuuenda ruutu ÄKE-ga oleks ta aga ehk midagi ütelnud juba 3♠ peale.
Partneril on aga paraku:
♠ 76 (nagu arvata võis)
♥ AJT8 (nähh)
♦ A8432
♣ Q6
Ta lihtsalt ei arvanud, et ma ruutupakkumise passida võiksin, kuid arvas ise ka pärast, et 4♥ oleks olnud õigem pakkumine. Nii ärtu- kui ristigeim on mängitavad.
-300 (kallis tsoon) ja 27 protsenti.

Jagu 17.
♠ A
♥ QJ9632
♦ A953
♣ T4
Avan teiselt käelt 1♥. Vastane 2♣, partner 2NT, mis on kutse neljase toega. Teine vastane 3♣, mina 4♥ (ikkagi kümnene klapp!). Avakäiguks ristiäss, lauda tuleb:
♠ K632
♥ AKT4
♦ 84
♣ 987
Jätkatakse ristiga (teisel pool kunn) ja lülitutakse siis ruutusse. Kleimin 10 tihi (ruutut pole kuhugi panna) ja olen rahul, et sai pooleks punktiga geimi jõutud.
Tulemus: 17 protsenti. Teised pole kas jõudnud ristit pakkuda ja toetada või pole tahtnud ässaga mastist käia, misjuhul saab ristikaduja pajale ära visata. Paljudel ka kontra eest preemia.

Jagu 20.
♠ JT3
♥ 9
♦ K8742
♣ KQ64
Vastane avab 1♥, partner 1♠, teine vastane 3♠ (splinter). Kuna just Tamsalusse sõites leppisime kokku, et splinteri peale pass tähendab „käi ülejäänutest madalamat“ ja kontra „käi kõrgemat“, passin ristikäiku soovides ja näen rõõmuga, et partner alerdib (oligi meeles!). Vastased pakuvad ja pakuvad ning jõuavad lõpuks 6♥. Avakäiguks tuleb siiski pajakunn, mis võetakse ässaga, ning hiljem antakse tihi mu ruutukunnile, mängides ruututihi lahti risti äraviskeks.
Tulemus 0 protsenti. 12 tihi on saanud paljud, kuid slämmi pakkunud keegi teine pole. Partner siiski ei mäletanud meie kokkulepet ja lootis pajas tihi lahti mängida, arvates, et mu pass näitas pajakäigu soovi (mis kehtiks juhul, kui vastaste pajapakkumine oleks pidaja küsimine). Igatahes tore, et tuligi ette selline jaotus, kus sellest uuest kokkuleppest põhimõtteliselt kasu oleks olnud, ma arvasin küll, et see juhtub vast kord sajandis.

Jagu 21.
Kolmandalt käelt avatakse 2♥ ja ma ei pane väljavõtukontrat lehega
♠ KJ95
♥ KQ93
♦ Q53
♣ KT
2♥ Jääb mänguks, tuleb 9 tihi, mis annab meile vaid 20 protsenti. Partneril on kuus punkti ja tihe viies pada (87643). Moraal: maksikal peaksin ilmselt siiski välja võtma.

Need jaod pärinevad kõik esimesest sessioonist, mille lõpetasime õnnetu 27 koha ja 44 protsendiga. Teises sessioonis kidusime üldiselt samamoodi, kuid viimaste õnnestunud jagudega tõusime siiski üheksandaks ja 55 protsendi peale, nii et kõik võimalused hilise ärkamise peale GP b-finaali jõuda pole veel kadunud. Koerus peab lihtsalt paremini mängima. Hakkasin lugema Mike Lawrence'i raamatut lehehinnangust, nii et lootust on.

8 kommentaari:

  1. Viimases jaos (21. jagu) arvan, et pass on ikka palju, palju, palju parem kui kontra. Sellise lehega kontreerimine muudab partneri elu liiga keeruliseks - ta ei tea enam mida oodata. Kui ärtud ja ristid ära vahetada, siis oleks juba rohkem kontra nägu leht.

    VastaKustuta
  2. Jagu 3 saaks päris stiilselt välja mängida - löök, trumbiga lauda, risti löök, trumbid maha, ruutu äss ja pada üheksa kätte üle.

    VastaKustuta
  3. 3. Üldjuhul võib kontra padale tõesti ärtu olla, kui aga vaadata laual toimunud pakkumisi: limiteeritud avang, kontra ja teiselt vastaselt samuti limiteeritud pakumine, siis pigem jagub partnerile keskmiselt ikka kõvasti rohkem punkte kätte kui väljavõtu kontra alumine vahemik, mistõttu neljanda ärtu näitamisega olex pigem targem ikka üx ring veel oodata. Samas võib teil muidugi olla ka selliseid erikokkuleppeid mida ma ei tea ning mis õigustavad sellise vaba positsiooni pakkumise.

    7. Maxipaarikal eriti ja muidu kah, põhiliselt küll väljavõtu kontra järgnevustes, on mul kokkulepe et neljast kallist tuleb eelistada kuitahes pikale odavale.

    Slämmide vastu avakäigu järgenuvsed põnevad asjad, aga jah segi kipuvad ilmselt kõigil minema.
    Eila õhtul peale Tamsalut õnnestus kiibitseda viimast 16. jagu USA2 ja Itaalia vahelisest Bermuuda Bowli finaalist. Jälgisin Zia-Hamman vs. Duboin-Sementa lauda. Itaalased oli teel ärtu slämmi, ameeriklasted segasid pajaga vahele kuda jõudsid. Pakumise algust ei mäleta aga viimased paar ringi olid sellised:
    5♥ (Sementa) - 5♠ (Hamman)- 6♦ (Duboin) - X (Zia) - p - p - 6♥ - X (Zia)

    Zial oli nimelt ärtust duubel äss ja ruutu renoo. Hammanil oli ♦ KJxxx ning kuna teine vastane 6♦ kontra pealt ära ei läinud võis ju sealt ka toetust eeldada. Selle info pealt võix ju ♦ avakäik loogiline olla isegi, paraku käis Hamman ♣K kombinatsioonist KQSx. Ise arvan et kui Zia teist kontrat 6♥i-le polex pannud siis avakäik olex küll ruutu tulnud, nüüd aga pidas partner seda Lightnerix ning järeldas et käia tuleb midagi muud peale ruutu. Zia ise aga pidas teist kontrat ilmselt trahvikontrax juba, kuigi jah matshis kontraga või ilma üheta minekul suurt tähtsust ju pole. Vähemalt tundus mulle selline järeldus itaaliakeelsete (mida ma tegelikult eriti ei mõist) kommentaaride põhjal loogline. Teises toast tuli kusjuures samasugune skoor 6♥= +1210, kuigi pakkumine oli erinev.

    VastaKustuta
  4. See BB finaali jagu, kus 6HX Hamman avakäigust välja andis - teises toas ka itaallased kontreerisid kõigepealt ruutut ja seejärel ka 6H ning risti K avakäik andis samuti lepingu välja. Ja Helgemo olevat ka Lightneri kontra andnud, mille peale Helness risti K lauale pannud, taas 1210. Nii et maailma parimadki ei olnud ühel lainel.

    VastaKustuta
  5. Minu arust on süüdi pigem Zia ja Helgemo. Kui 6H ei kontreeri, on ruutu avakäik ju garanteeritud. Teisalt võib muidugi mõelda nii, et kui tahtis risti avakäiku, siis miks ruutut üldse kontreeris onju? Samas milleks partnerile elu raskemaks teha kui saab ilusti 6H sisse passida?

    Et Ziale see esimene Bermuda karikas, tuli küll suure üllatusena.

    VastaKustuta
  6. Zia ja Helgemo ja saa italiaano läksid ahneks, vaatasid, et avakäik renoosse ära näidatud, trumpäss ka olemas, kui kuskilt kolmas tihi veel kukuks, oleks kontra juba raha. Ma kujutan ette, et pärast ristikuningate avakäiku oli neil päris vilets olla...
    Aga Tuul, miks Andres 6. jaos kahe viskas? Kui teil paaritu julgustab, kas te paaristega mastieelistust ei viska (ruutusoovi sel juhul näitaks suur paaris)?

    VastaKustuta
  7. Zia vähemalt võttis peale seda jagu vugraphija sõnul pausi ja käis pead jahutamas. Millest ilmselgelt oli kasu sest paar jagu edasi õnnestus neil ära pakkuda ja võita 6♦. Seal oli ainsax probleemix taga asuv duubel trubi Q maha tõmmata;)

    VastaKustuta
  8. jagu 3 – mina passiks 2♣. Kuigi võib väga kergesti juhtuda, et 2♥ annab parema skoori kui 2♣ vastu kaitsesse jäämine, siis sellise jõuga ei ole võimalik kahte ärtut mängima jääda (kas teeb midagi partner, kellel on väga suure tõenäosusega tugev grupp, või siis emb-kumb vastastest) ja kuna sa oled kallis tsoonis odava vastu, siis parem on lõuad koomal hoida.

    jagu 6 – ma ei tea küll pakkumist, aga kas väljamängijalt on loota veel viiendat ärtut, julgustas part siis või mitte? Muidugi võiks Andres ju ka visata ära suure paaritu (ilmselt tal oli mingi 7-3-2), aga tõenäoliselt suva mis ta viskab, kui te ühel meelel olete, siis peab tuutut käima.

    jagu 7 – milleks 2♠, mitte mõni NAT ja FG risti pakkumine (teie süsteemis vist 3♣?)

    jagu 20 – „pada lahti mängida“ splintri vastas on ka huvitav mõtteviis… ilmselt ikkagi „tihi ära võtta“.

    jagu 21 – automaatne pass (väga oinaste vastu äkki 2NT kui väga julmas tujus oled).

    Lauri

    VastaKustuta