pühapäev, 5. veebruar 2012

03-14

Bridz on ikka peen mäng küll. Nädalavahetusel toimunud A-liiga etapil sattusin vahetult enne viimase vooru algust pealt kuulma koondislaste jutuajamist ässaküsimise teemadel. Seal materdati ühte paari, kes "ikka veel mängib 03-14 vastuseid", mis polevat sugugi nii efektiivne, kui 14-30. Ehkki ma nõustun, et 14-30 võib osutuda teatud olukordades efektiivsemaks, on see erinevus pikas perspektiivis piisavalt tühine. Kokkuleppe sisust on tähtsam, hoopis see, et kokkuleppest üht moodi aru saadaks.

Viimase vooru eelviimases jaotuses jagati mulle selline leht:

♠ QJT62 ♥ QJ964 ♦ - ♣ J42

Partner avab tugeva ristiga ning kohe esimene otsustamise koht: kas pakkuda 1♦, või sundida geim 1♠-ga. Ehkki mulle ei meeldi alajõuga jaotusliku lehega geimi forssida, siis antud juhul ma ei näinud muud varianti. Hoolimata vähesest jõust on jaotus väga hea ning 4 kallist võib olla võidetav isegi kui partneril on ümmargune leht. Sestap pakun 1♠. Partner ei üllata, kui pakub 2♦, minult kerge 2♥ ja parnterilt 2♠. Selline edasilükatud toetus peaks tähendama, et pajatoetus pole eriti hea (3-ne) või/ja on ruutumast väga kobe. Nüüd võiks ju jaotust edasi kirjeldada (3♥) aga ei näe sel mõtet -- ma ei taha ruutujõu vastas slämmi niikuinii mängida. Sestap pakun 4♠. Partner küsib 4NT-ga ässa, vastan 5♦, et mul ei ole ja järgneb 6♠ -- lepinguks.

Partner paneb lauda üüratu lehe:

♠ AK
♥ A8
♦ AK952
♣ A865

♠ QJT62
♥ QJ964
♦ -
♣ J42


Leping on küll optimistlik, aga sugugi mitte lootusetu. Ebamugavaks teeb olukorra see, et kätte on mul sisek vaid löögi näol, mis tähendab, et ma võin seda sisekut kasutada vaid ühe korra -- vastasel korral kaotan ma trumbi 4-2 korral lihtsalt trumpkontrolli. Õnneks ma ei saa ärtu lahendamisel eksida, paremal on duubel kuningas, ja see on ka mu ainus kaduja. Seega täpne mäng.

Partner aga avaldab imestust, et miks ma temale ühte ässa lubasin. Täielik müstika -- saan alles nüüd aru, et ma olin ässasid valesti vastanud!

7 kommentaari:

  1. Kui sa tead ette mis on vastus siis millex kysida... seega on vastus kysimuse va"a"riline... :)

    VastaKustuta
  2. Mts, plaanis oli ka trumpemand välja selgitada ! Selleks tuli alustada ässade küsimisest..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, emandat on ehk tõesti mõtet küsida.

      No aga siin ongi siis su vastus küsimusele et mix ta valesti vastas... Ta vastaski tegelikult kohe emandat ;)

      Kustuta
    2. Ja tundub, et Taavi vastust nii ka mõistis. Milline vaimustav partnerlusklapp!

      Kustuta
    3. Ühe ässa näitamisega lubas ta minu jaoks siiski eelkõige mingit ekstrat.

      Kahtlustasin pikemat pada ja renood odavas (tõenäoliselt ruutus).
      Ässade meelega valesti vastamist ma ei kahtlustanud

      Kustuta
  3. Tehniliselt võttes ei olnud tegu koondislaste jutuajamisega, ma nöökisin nats Vahe-Kolgi kallal, kellega tuli jutuks, et neil jäi mingi suht ladvakas slämm pakkumata, kuna kokkulepitud ärtu korral ei õnnestunud peale 5D vastust enam trumpemandat küsida.

    Nõustudes Hendrikuga, et tähtsam on kokkuleppe samamoodi mäletamine (kuigi nagu hilisemast näha, ei ole seegi oluline), arvan ma siiski, et 1/4 - 0/3 on väga palju efektiivsem kui traditsiooniline meetod, kuna kõige tavalisem vastus, mille sa küsimisele saad, ongi 1 äss (nulliga on keegi tavaliselt juba jõudnud niikuinii piduri peale tõmmata).

    Ja ässavastuste "pööratult" meeldejätmine ei ole ka eriti koormav - selle jaoks on olemas ju hea mnemotehniline võte - 1430 on ju sama, mis kuus kallist kallis tsoonis väljas. (või 1 odav rekontra ja kolme ületihiga)

    VastaKustuta
  4. Veidi sellest jaotusest. Mängisin ise sama lepingut risti avakäiguga pärast pikka mõtlemist sama plaaniga, aga pole siiamaani kindel, kas see on parim plaan. Sest kui ärtu kuningas lõikub ja ärtu ei jagu halvemini kui 4-2, õnnestub löökide abil ära võtta 7 trumpi, 2 ärtut ja 3 tihi odavmastides.
    ulaf

    VastaKustuta