kolmapäev, 29. veebruar 2012

Slämmiassortii

Tavaline klubiturniir, okei peaaegu tavaline kuna tegu ikkagi võistkondlikuga. Jaod aga ei olnud üldsegi mitte tavalised. Kui lehex sattus olema ühemastikas siis klapp tavaliselt puudus. Kuna jõudu lehes samas ikkagi oli siis, tuli need 6-1 ja 7-1 klapiga kallismasti geimid ikkagi välja. Kui aga lehe tüübix sattus kahemastikas leidus klapp kindlasti mõlemasse ning samuti oli siis olemas kahemastiline klapp vastastel. Kusjuures kahemastikad olid kõik odav+odav vs kallis+kallis, läbisegi ei esinenud peaaegu kordagi. Ning viimasex faktix siis see tõdemus et kui kahemastikas juba kätte tuli, küllap siis mingis liinis ka slämm leidus ja teises liinis ka soodsa ohvriga tõke.

1.
♠ Axx
♥ Q8xx
♦ Jxxx
♣ xx

Seda jagu ma oma lehe pealt slämmix küll ei osanud kuidagi arvata. Ja ega ka pakumine alanud just paljutõotavalt. Meie tsoonis olin neljandal käel ja peale vastase passi alustas partner poola stiilis 1&clubs-iga, PPV lisas sinna 1♥-i, mille ma otsustasin passida. Jõu poolest võixin ka taktikalise 1Nt pakuda, aga kuna keskmisi nuppe eriti lehes polnud ja impidele mäng siis valisin passi. VPV passis endiselt ja partner "venitas" lauale tagasihoidliku 2♣, näidates 15+ ja vähemalt viiest masti. Korra juba pakunud vastane jäi endale kindlax ja kordas masti. Olex ta passinud võinuxin 2NT-ga jätkata, nüüd aga tundus et ärtusse olex teist pidajat veel vaja seega jätkasin 3♥-iga. Siiani passinud vastane jäi endiselt samale seisukohale. Nüüd üllatas partner mind 4♦-iga pakumisega. Juurdlesin pisut aega et kas teha näidata 4♠-iga ära oma äss, aga valisin siiski rahuliku geimitõeste 5♦. Selle parandas partner väiksesse slämmi. Peale kahte passi ärkas aga siiani ainult rohelisi pakumiskaarte lauda tõstnud Jüri Aava leidse lõpux ülesse toetuse partnerile pakudes 6♥. Seda ei osanud partner aga paraku passida, vaid kontreeris ja sinna see asi ka lõpes.

Kuna kogu jagu selline siis suurt vahet tõke sisse ei toonud (1400 vs. 1390), küll aga olex täiesti omal kohal olnud suure slämmi vastu tõkkesse minek. Teise toa vastased piirdusid õnnex samuti väixe slämmiga. Omapärane oli saali tulemusi vaadates see et meie laud oli ainus kus ärtu tõke üles leiti, kuigi Osti lehte vaadates tundub see ainuõige otsus. Suurt slämmi pakuti napilt rohkem kui väikest 6 vs 5 korda.
Meie liinis 9+9 odavklapid, vastastel 9+9 kallid.

2. Soodas tsoonis ja taaskord odavmastid aga sedakorda siis minule kätte jagatuna.
♠ 65

♦ AQ9876
♣ AQJ85

Partner avab passiga ja vastane pakub vahele pada. Alustan rahuliku aga piisavalt kirjeldava 2NT, lootes järgmisel ringil vajadust mööda 4NT pakuda. Paraku aga nii madalat pakumist mul teine ring enam teha ei õnnestunud. VPV tõstis kiirelt lauale pada geimi, kuhu partner pani tempos peale 5♣-i. Avanud vastane pakkus samuti tempos 5♠-i. Selles kohas on nüüd tarvilik küsida, et kes keda tõkestab. Kuna paja mängus olexin ma avakäigul ise olnud ja ega ma seal eriti palju kaitsetihisid ei näinud. Seevastu ise mängides ei tohix meil kallismastides üle ühe kaduja olla ning mix mitte ei või ruutu K lõikes olla. Seega tõstsin lauale 6♣ - ideega et võib osutuda heax väljatulnud tõkkex:) Vasakult tuli sinna kontra ja peale ärtu avakäiku (pakumise põhjal pidi see mast renoo olema tõesti kellegil meil) claimis partner kõik tihid kuna jagu oli selline. 1190 oli saalis peale meie veel kax korda saadud, paar korda oli ka 1090. Ilma kontrata slämmi polnud kordagi. 6kallist tõket ei suutnud keegi pakuda. Teises toas võttis meie teine paar vastased slämmist maha kontreerides ära 5♣.
Klappidex siis sedakorda 9+10 odavad vs. 10+9 kallid.

Keskmine matsh kolmest kulges suhtkoht rahulikult, aga vastupidiselt esimesele ja viimasel, mis jäid sõltumata teravatest jagudes imbipealt viiki, õnnestus see meil ära võita.

3. Viimases matshis oli taaskord kax slämmi millest üks siiski topeltklappide mustrist välja langes. Siin läx meil pakumine natuke kehvasti kuna 9se ruutu ja 7se 5-2 paja asemel lõpetasime pakumise 4-3 ristis, milles küll ainsana olex olnud võimalik kõik tihid ära võtta. Aga kuna tegu oli matshiga siis ei hakanud ma ületihiga riskima.
Pakumine sedakorda selline
2♥-X-p-3&heart;
X-5♥-p-6♣
Risti lepingu olex partner võinud ruutusse korrigeerida kuna pakkumise valguses mul odavad vähemalt 4-3 pidid olema, aga kuna risti 5-1 ei jagunud sobis ka see mast. Vastase 6♥ tõke oli aga taaskord omal kohal 1100 vs 1370 või 7♥ tõke 6♠-i vastu 1400 vs 1430. Mõlemat tõket esines saalis täpselt korra. Kuna teises toas mängiti ka odavat väikest slämmi siis jäi sedakord jagu viiki.

4. Siin jaos läx meil võistkonnakaaslastega postmortemis arutelux et kas 7-5 odavatega leht tulex defineerida ühe- või kahemasti lehex. Mis rahvas arvab? Kvaliteedi poolest oli pikem mast kah tibakese parem muidugi (A108.... vs 97...). Meie toas avas vastane nimelt 2NT-ga ja pakkus pärast tõkkex peale 7♦ (partner toetas vahepeal 5♦-iga) jättes kasutamata Lightneri pada avakäigu tarvis, kuna me olime maandumas ärtusse "valest käest". Teises toas aga oli avangux 4♦ ja toetamise asemel piirdus tema partner ruutu märkepakkumise kontreerimisega, mis tähendas seda et ruutu ässa alt tehtud avakäik paja löögi saamise ootuses andis vastastele hoopis ületihi.
Topeltklapp 9+9 oli sedakorda ainult meie liinis kallismastides, vastased pidi läbi ajama "kõigest" 11se ruutuga.

8 kommentaari:

  1. 1. jaos oli kogu pakkumine muidugi paras kabe, aga 5♦ peale võinuks partner äkki veel 5♥ teha, millele sa saaks 5♠ panna.

    3. jaos oli vastane päris sõbralik – partner avab tõkkega ja sul on käes neljane tugi, singel ja 1 pildipunkt ja sa ei suuda väljavõtukontra peale midagi risuks jalgu keevitada..

    4. jaotuse kohta: elu on näidanud, et 7-5 on mõistlik ühemastikaks kirjeldada, nii palju asju on seetõttu untsu läinud, et partner valib viiesesse, seejärel lühendatakse trumpkontroll ära ja lõpuks võid oma lehe tapeeti visata.

    Ma ei teagi, kumb on selle neljanda soldaniga lehega kriminaalsem tegu, kas partneri toetamata jätmine (või bluffimata jätmine) peale 4♦ avapakkumist või siis cuebidi kontreerimine – mõlemad on suht inetud liigutused. Ja tegelikult ma ei suuda hästi taibata, kuidas siis pakkumine käis, et tal selline võimalus tekkis: 4♦ - (pass) – pass – (DBL); pass – (5♦) – DBL või kuidagi nii?

    VastaKustuta
  2. Ahjaa, ja 3H peale 1. jaos oleks selle odavate loomaga võinud kohe 5H voidwoodi teha.

    VastaKustuta
  3. Esimeses jaos olex meil süsteemis võtta olnud avanud käest teisel ringil 4♣ - GF pikade odavatega. Aga paistab et ei tulnud meelde, suhtkoht harva esinev järgnevus.

    5♥ olex abix olnud tõesti suvalises järgnevuses. Voidwood ilmselt ka, kuna üks mast on naturaalselt pakutud ja kuigi 3♥ toetuse kohta eriti midagi ei väida, pigem eitab, pole sellise lehega tuge eriti vajagi. Autosplinteri laadne auto-voidwood seega.

    VastaKustuta
  4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  5. 3. jao pakkumine oli natuke arusaamatu mulle:
    Arvaks, et see on suvaline GF leht ilma 4-se pajata ja ärtu pidamiseta.
    Partneri 5H vist nüüd VoidWood ja 6C -> 2 ässa väljaspoolt ärtut?. Seega risti äss ja üks kuningas odavas?
    Ja miks Süd nüüd seda 6-te ruutusse ei parandanud, seal on igal juhul vähemalt 8-ne klapp garanteeritud.

    Ise oleks südina alustanud kontra asemel 3H-ga (pada ja odav) ning hiljem juba edasi pressinud, siis jah jõuab 6D, milles 12 tihi.

    Kahemastilehed: Kuski oli soovitus, et kui kahe pikima masti piikuste erinevus on 2 või rohkem kaarti, siis tegemist on ühemastilehega.
    Ehk 6-4, 7-5, 8-5 on ühemastilehed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 3. Kontra on va"ljavo~tux ja vo~ib olla seega kas tugev 16+ vo~i 4se pajaga ja 11-15. 3♥ teeb ettepaneku mangida 3NT, kui partneril on ka veidi pidamist. Ehk siis tegu on ikkagi geimi kutsuva lehege. Kui kontra panija teisel ringil miski 4c/d ytleb siis vo~ib juhtuda vabalt et see ka lepingux ja"a"b. 5c/d olex natuke parem jo~u/jaotuse poolest, lubades ehk mingit 5m-4S tyypi lehte.
      Laua taga toimunud 5♥ pakumist seedisin ise pa"rist pikalt. Voidwoodi va"listasin kuna yhtegi masti polnud naturaalselt pakutud.
      No~us et 2♥ peale 3&hearts Michealsit teha olex samuti lehte paremini kirjeldanud.

      Kustuta
  6. Vastase 2H peale on 3H sageli piduri küsimine, mitte Michaels. Seega kui pole kindlat kokkulepet, on see ohtlik pakkumine.
    2H - dbl - pass - 3H on vast ikka GF. Kuna enamik mängivad siin Lebensohli, siis on hea võimalus eristada kohest 3H ja läbi 2NT-3C-3H ja samamoodi kohene 3NT ning 2NT-3C-3NT (enamasti näitavad need 4 järgnevust 4st pada või selle puudumist ja pidurit või selle puudumist).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabalt võib 3♥-i peale pidajat näidata. Suhtkoht riskivaba mooarust kuna teise ringi 4odavaga saab seekordse idee/jaotuse ära näidata.

      Aga võõra partneriga võib segasex minna küll. Et mis siis 4odava peale 4S on, kas kooskõlastus või märkepakumine odava slämmi huviga.

      Kustuta