neljapäev, 9. veebruar 2012

Emandate püüdmine

A-liiga 1. voorus istun soodsas tsoonsuses 2. käel lehega:

♠ J762 ♥ T62 ♦ A932 ♣ J5

Paremalt avatakse 1♥ (11-16), minult kerge pass, vasakult 1NT, partnerilt kontra (väljavõtt ärtu suhtes, reeglina avangujõud ja 4-ne pada või tugevam leht ja vähem pada). Parem vastane ütleb rekontra (jõud), minult taaskord lihtne pakkumine: 2♠. Järgneb 2 passi ning loodan lepingut mängima jääda, aga ei -- avaja venitab 3♥, minult pass. Vasak vastane tõstab geimi: 4♥, minu partner leiab toetuse 4♠, see saab viimaselt käelt ka kontra ja jääb lepinguks.

Pakkumine niisiis:
________1♥__P
1NT_X___XX__2♠
P___P___3♥__P
4♥__4♠__P___P
X ...

Avakäiguks käiakse ärtu, ning avaneb selline pilt (istun väljamängijana paremal).

♠ KT984_____♠ J762
♥ Q_________♥ T62
♦ KJ86______♦ A932
♣ Q84_______♣ J5
_________♥8

Vau, partneril on ärtu singel ja viiene toetus, pole paha! Ärtu võetakse kuningaga. Järgneb risti äss ning väike risti, mille avakäija võtab kuningaga. Seejärel ilmub lauda väike trump!
Milline kaart mängida lauast?

Trumbi jätk on üsna ootamatu. Miks ei võiks kaitse jätkata ristiga? Igatahes jagub ärtu 3-6 või 2-7, ning trump on tõenäoliselt 3-1 või 4-0. Risti võiks pigem jaguneda 4-4, arvestades et Süd ei üritagi risti lööki anda. Pildipunkte jagub avajale: ärtus kuni 8, ristis täpselt 4. Ruutus võib, aga ei pruugi olla emand, aga isegi sel juhul peaks padas 1 pilt olema.

Kuna mul ühtegi paremat mõtet ei ole, panustan sellele, et avajal on pada äss -- sel juhul peaks ka ruutu emand soodsalt lõikes paiknema. Laua ♠8 kaetakse paraku emandaga (arvatavasti singel), ning jätkatakse kolmanda ristiga, millele viskan käest ruutu ja võtan lauda. Pada kuningale visatakse paremalt krohvi (ärtut), nojah oligi singel emand! Vasak vastane võtab ässa ja käib viimase trumbi, mille võtan kätte.

♠ T4_____♠ 7
♥ --_____♥ T2
♦ KJ86___♦ A92
♣ --_____♣ --

Pärast 7 tihi on järgmine seis, vastane on saanud juba 5 tihi.
Trumpan ärtu lauda (Südilt pudeneb ♥ J). Kuidas lahendada ruutut?

Tavaline mänguviis oleks võtta ruutu äss ja lõigata emandat. Ent arvestades Nordi pakkumist (XX) ja teadaolevat jõudu (♥AK9xxx+ ♣ Axx+ ♠Q ♦??) on üsna tõenäoline, et singel emanda ja kehva ärtu nuppude kõrval peaks ruutu emand ikka tema käes olema. Sestap jätkan lauast ruutu soldatiga -- see kaetakse emandaga -- ja võtan kätte ässaga. Ja nüüd on ruutu positsioon taandatud "tavapärasele lõikusele", ♦T ongi lõikes.

Et kahest emandast sai 1 siiski kinni püütud, läks leping kaheta; -300 on hea tõke tõenäolise -620 asemel. Kogu jaotus:

_______♠ Q____ D:n
_______♥ AK97543__ VUL:n
_______♦ Q7
_______♣ A97
♠ KT984_____♠ J762
♥ Q_________♥ T62
♦ KJ86______♦ A932
♣ Q84_______♣ J5
_______♠ A53
_______♥ J8
_______♦ T54
_______♣ KT632

6 kommentaari:

  1. 4-0 pada siiski olla ei saa, sest muidu pakutaks vasakult 1NT asemel 1S. Kui teada, et trump on 3-1, kas siis oleks isegi äkki võimalik singelemanda kukutamine? Kui mõelda, et AQx võibolla ei tahetaks käia. Aga samas, võidakse käia ka, võibolla just eesmärgiga lõikusest maha võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea point. Ilmselt tuleb siis hinnata tõenäosust, et avajal on singel emand vs. suvaline muu singel. Kusjuures väike singel on oluliselt väiksema tõenäosusega, kui singel pilt (muidu ei klapi jõud). Ja kolmandast trumbiemandast ei kipu kaitsja käiku enamasti tegema.

      Teisest küljest, kui avajale panna 4 punkti teravatipulistesse mastidesse, siis on singel pada äss + tühi ruutu tõenäolisem, kui kaks emandat.

      Kustuta
  2. Klassika on ikka selles seisus kuningas panna, miks peaks kaitsja järsku Ex-i alt käia. Aga samas käis Leo Pekingis ühe geimi taha, kui talle tehti sarnasesse trumbimasti avakäik, ta pani lauast kuninga ja käik oli ÄE alt.

    Ruutut võid sa sama hästi ladvast mängida, kuigi tagurpidilõikus näeb ilusam välja, siis praegu on see absoluutselt ebavajalik ja sa andsid endale võimaluse leping taha käia kui avajal on ET duublis - kuigi kui sa tõmbad ässa ja sinna tuleb emand või kümme, pead sa niikuinii otsustama, kas vaenlasel on 1-7-1-4 või 1-7-2-3, aga esimese variandi puhul oleks ilmselt reaalsem XXi asemel 3H

    VastaKustuta
  3. Sry, a kahjuks on kogu see lugu fiktsioon. Istusin ise Südis ja AVAKÄIK OLI VÄIKE TRUMP.
    ulaf

    VastaKustuta
  4. Sry-sry. Mulle endalegi tundus väikese ärtu avakäik veidi kahtlane. Samuti kolmanda ristiga mittejätkamine. Nii et esimene trump käidi ikkagi 1. tihisse, mitte 4. tihisse, aga muud tihid said vist ikka õiges järjekorras.

    Aga muidu oli huvitav lugu, ma loodan :)

    VastaKustuta