pühapäev, 10. juuli 2011

Pakkumisprobleem

Eelmises (meie jaoks viimases) Luksemburgi klubis tuli meil ette selline pakkumisjärgnevus:

(1♠) – pass – (pass) – Dbl
(2♠) – 3♣ – (pass) – 4♣
(pass)

3♣ oli konstruktiivne pakkumine – kuna 2NT oleks Lebensohl, siis 3♣ võiks lubada ca 8-11 punkti. 4♣ asemel 3♠ küsiks, nagu ikka, pidajat, 3♦ näitaks, et väljavõtt on tehtud ruutu-ärtu mastidega, ja 3♥ 5+ masti 1♣ avangu lehega.

Küsimus tekkis peamiselt sellest, mida võiks tähendada 4♣. Lauri (kontreerija) arvas, et 4♣ võiks olla kutse viide (ühtegi muud kutsuvat pakkumist ei ole hästi võimalik teha). Mina jällegi mõtlesin, et see on slämmihuviga – miks partner muidu 3NT-st üle läheb; pealegi on tal minu punktivahemik suhteliselt hästi teada, st võiks lihtsalt ca 15 punktiga geimi täis panna või pidurit küsida ja kontra miinimumiga passida.

Minu leht oli selline:

♠ ÄTx
♥ Sxx
♦ xx
♣ KET8x

Ja partneril:

♠ xx
♥ KExx
♦ ÄKxx
♣ ÄS9

Lauri ei tahtnud geimi kohe täis panna sellepärast, et kartis, et tihisid ei tule kokku, ja 3♠ ei teinud sellepärast, et arvas, et mul kahte pidajat pigem ei ole.

Tõlgendades partneri 4♣ slämmihuvilisena, leidsin, et palju paremat lehte mul sellise pakkumise järgi olla ei saakski (muidu oleksin juba 1♠ peale 2♣ öelnud või pärast partneri kontrat mõne tugevama pakkumise teinud), ja ütlesin 4♠ (cuebid). Lauri leidis aga selle peale, et küllap mul on ♠ singel, ♥ äss ja ♣ KE (♥ cue vahelejätmise põhjenduseks, et paja kontroll on kõige olulisem info), ja küsis ässa. Vastuseks sai kaks võtmekaarti ja trumpemanda, nii et pakkus 6♣. Kuna vastane alustas (loomulikult) paja käiguga, ei õnnestunud kahte kadujat vältida.

Niisiis, kuidas oleksite teie tõlgendanud 4♣? Kas oleksite jagu pakkunud kuidagi teisiti?

3 kommentaari:

  1. Mõlemad seletused tunduvad mõistlikud, aga ise ma võtaks 4C geimikutsena, sest geimikutset läheb passinud käe vastas palju sagedamini vaja kui slämmikutset ja ega see sinu käsi nii täpselt piiratud ka pole. 1S võid sa esimesel ringil ju passida ka rohkem kui 11 p-ga, partneri väljavõtukas võib aga olla balansseerivast positsioonist üsna nõrk, mis tähendab, et isegi 13 p-ga ei pruugi sa ju kohe geimi hüpata.

    VastaKustuta
  2. Slämmihuviga saaks ehk pakkuda (sundiva) 3♠ ning 3NT/4♣ peale ristigeimi kohe täis mitte panna. Siis võiks kah risti tugevalt kooskõlastatud olla.

    VastaKustuta
  3. Slämm tundub ülepingutatud, seega kutse. Ise pakux 4♥ - potensiaalne 4-3 on maxipaarikal ehk parem leping.

    VastaKustuta