reede, 7. oktoober 2011

Culbertson

Eile kiibitsesin BBOs kuidas väljamängija pidi lahendama 4-4 trumbimasti, kus puudu olid K ja J ning Ä ja E olid erinevates kätes ehk siis sisuliselt A765 vs ET98. Tegemist on üpris sagedase mastikombinatsiooniga ja seetõttu kasulik teada. Väljamängija mängis mõistlikul, kuid mitte parimal viisil – tõmbas Ässa ja käis siis vastu Emandat – ning kuna KJx asusid taga, andis ta ära 2 tihi. Parem mänguvõte on tuntud kui „Culbertson“ USA endise tippbridžimängija järgi. Ely Culbertson oli oma aja (20. saj alguse) tuntuim bridžar seni kuni see tiitel („mr Bridge“) läks Charles Gorenile. Mastikombinatsiooni õige lahendus on topeltlõikus: I ringil käia T lõigates J-i ning kui see kaotab, siis lõigata II ringil Kuningat. Niiviisi annab väljamängija ära ainult ühe tihi kui kas K või J on lõikes ehk 75% juhtudest. Kui E ja Ä asunuksid ühes käes – AE65 vs T987 – on parim mänguviis endiselt topeltlõikus.
Kui väljamängijal olnuks veel 1 trump ehk kokku 9 trumpi (A7654 vs ET98), siis olnuks tema mänguviis – Ä ja siis vastu E – õige. „Culbertson“ on parim 8 või vähema kaardi olemasolul. Kui A ja E on ühes käes AE654 vs T987, siis I ring lõigata Emandaga ja kui vastastelt pilti ei ilmu, siis II ring tõmmata Äss. Ning lõpuks, kui viimases kombinatsioonis võib 1 tihi ära minna – tõmmata Äss ja käia II ringil vastu E.
Lõpuks küsimus suurele ringile: kes oli teine tuntud Culbertson ehk Ely Culbertsoni abikaasa? Tegemist samuti tippbridžariga, oma aja ilmselt parim naismängija, Kuulsuste Halli liige, kaunis ja laitmatu käitumisega, tema nimeline konventsioon on tänapäeval laialdaselt tuntud (ette tuleb seda harva).

2 kommentaari:

  1. Kahjuks küll ise ei teadnud, aga sõber guugel aitas välja - Josephine Murphy Dillon. Kas konventsioon on siis Josephine? :)

    VastaKustuta
  2. See nüüd mõni raske küsimus :) Ja Josephine'i mängin isegi, vahel on täitsa abiks.

    VastaKustuta