esmaspäev, 10. jaanuar 2011

Uusaastaturniiri mastikombinatsioon

Tartu Uusaastaturniiril tuli nii paariturniiril kui võistkondlikul lahendada trumbimastis kombinatsiooni (N) AJ87 vs (S) K654 (lehed mugandatud ülevaatlikkuse huvides, kuid ideeks lahendada parimal viisil kombinatsiooni, kus puudu on 5 kaarti eesotsas ET9), kus Kuninga tõmbamisel pudeneb East’ilt tagant 9 (või 10). Esialgu on tegemist ühe tuntuima kombinatsiooniga, kus tuleb tõmmata K ja lõigata 2. ringil J-ga. Paariturniiril ma täpselt nii tegingi pööramata erilist tähelepanu East-i 9-le, kuna eeldasin, et see ei muuda olukorda piisavalt. Tegelikult 9 (või 10) pudenemine iseenesest muidugi ei muudagi midagi, kuna see võib alati olla falsecard nt 9x-st. Kuid kui ma siis 2. ringil vastu AJ8 käisin, pani West taas väikese kaardi – näha oli mul siis 2,3 ja 9 ning seega on puudu veel E ja T. Järelikult ei saanud 9 enam falsecard olla ning Eastil pidi esialgu olema kas 9, T9, E9 või ET9 ja mul on pärast K tõmbamist 2. ringil 3 võimalust: mängida tipust, lõigata J-ga nagu esialgu plaanitud või lõigata sügavalt. Tipust mängimine võidab kui Eastil on E9, J-ga lõikamine kui T9, sügavalt lõikamine kui 9 ning ET9 korral ei ole kõiki tihisid võita võimalik. Seega on 3 võimalust, millest igaüks võidab täpselt 1 võimaliku Easti käe korral ehk kõik 3 võimalust tunduvad olema võrdsed. Jääb üle ainult analüüsida, milline toodud Easti kaardikombinatsioonidest kõige tõenäolisemalt esineb ja siin on kõigil kolmel võimalusel omad miinused.
1. Soldatiga lõikamise ehk T9 kombinatsioonile mängimise miinuseks on piiratud valiku reegel. Nimelt kui Eastil on esialgu T9, siis ta võinuks sama hästi mängida avaringil T mitte 9. Kui tal on aga 9 singlis või E9, siis on tema võimalused avaringil piiratud: ta peab nendest kombinatsioonidest alati 9 mängima.
2. sügavalt lõikamise ehk singel 9 peale mängimise miinuseks on asjaolu, et sel juhul mängid trumbi 4-1 jagunemisele vastase käes, mis on oluliselt vähemtõenäoline kui 3-2 jagunemine.
3. Tipust mängimise ehk E9 kombinatsioonile mängimise miinuseks on ka omamoodi piiratud valiku reegel. Nimelt eeldab tipust mängimine, et kuna Eastil on E9, siis Westil on T32 ja sellisest kombinatsioonist võiks West 2. ringil mängida T mitte väikese kaardi. Ja veelgi enam, omades T32 West peakski mängima 2. ringil T, et väljamängija ikka kindlasti partneri duubel Emandale näppu lõikaks. Seda vähemalt siis, kui AJ87 on lauas näha (aga ekspert võiks seda teha ka siis kui AJ87 on varjatud käes).
Kokku võttes on kõik 3 võimalust üsna võrdsed. Uusaastaturniiril oleks sügavalt lõikamine mõlemal juhul kaotanud, tipust mängimine oleks võitnud paariturniiril ja Soldatiga lõikamine võistkondlikul.

Võistkondlikul oli veel väga sarnane kombinatsioon, kus AJ976 vs K54 tuli saada 4 tihi. Puudu seega 5 kaarti eesotsas ET8. Kui ka 8 olnuks olemas, on üldteada mänguvõtteks Ässa tõmme ja siis käik vastu K kattes võimalikult madalalt suvalise Easti kaardi. Kasutades seda ideed alustasingi Kxx-st väikesega ideega, et kui Westilt pudeneb 8, siis on situatsioon taandunud täpselt kirjeldatud kindlustusmängu võttele. Kui West mängib avatihisse 2 või 3, siis lõikamine võimaldab 4 tihi alati v.a kui Westi mängitud kaart oli singel.

4 kommentaari:

  1. Tõenäosusi ei viitsi praegu arvutada, aga nüüd vähemalt tead, et järgmine kord tuleb sügavalt lõigata, kuna ülejäänud kaks varianti on ära olnud :)

    VastaKustuta
  2. Kõik kombinatsioonid: 9, T9, E9 on a priori üsna võrdse tõenäosusega. Täpsemalt, viiese masti korral on konkreetne duubel 20% tõenäolisem kui konkreetne singel. (20% on täpne väärtus, sest 12/10 = 1.2).

    Otsustamise hetkeks on kombinatsioonide suhted (eeldusel et mängija viskab T9-st juhuslikult, E9-st alati 9 ja ET9-st juhuslikult T või 9):
    9: 10 juhtu
    T9: 6 juhtu
    E9: 12 juhtu
    ET9: 6 juhtu

    VastaKustuta
  3. Ja siis on lisax veel see variant et jätad selle masti viimasex läbimängida. Siis saad veel lisatõenäosusi (või siis lisasegadust;)) juurde piltide jaotuvusega kaitsel...

    Aga tegelikult mulle meeldib ka selliseid variante (tõmme, lõige, sygav lõige) järjest läbi proovida. Seda siis pika järjestikuse turniiri kontekstis. Eriti tore on asja juures veel see kui satud kaardijagamismasinaga samale lainepikkusele;)

    VastaKustuta
  4. No kui masti isoleeritult vaadata siis jõuame jälle tagasi vana nalja juurde, et kaitse võiks E9st E visata ja väljamängija on sunnitud AJ8 vs xxx teisel ringil 9le näppu lõikama. Trumbimasti puhul muidugi tiba keerulisem lugu.

    VastaKustuta