neljapäev, 3. juuni 2010

Ülepakkumised - Lawrence'i vastused

Siin siis Lawrence'i ettepanekud. Tuule sünge ennustus, et Lawrence igal pool passib, ei pea paika. Raamatut lugedes on mind mitmel korral üllatanud tema päris agressiivsed soovitused. Ta rõhutab aga seda, et tuleb teada, kus võib agressiivne olla ja kus mitte. Muuseas on tal ka väga huvitav peatükk ülepakkumistest 4. mastiga. Äkki kirjutan (või kirjutab Indrek) sellest hiljem.
1) 1♥ - ?
♠8
♥A1073
♦KQ982
♣K54
Mts, Arx, Tuul, Lauri - 2 ruutu
Nigulh, Triinu, Maarja - pass
Lawrence - "Pass. Mittetsoonis oleks tegemist rutiinse 2D pakkumisega, tsoonis aga väga piiripealne. Kui üks neist kuningaist oleks äss, kalduksin teises suunas. Kui sa maksikal pakkuda tahad, lase käia. See võib hästi töötada. Aga mitte IMPikal."


2) 1♠ - ?
♠10762
♥AQJ963
♦K4
♣2
Mts, Nigulh, Triinu, Tuul, Maarja, Lauri - 2 ärtu
Arx - pass
Lawrence - "2H. Suurepärane kuuese masti tõttu on see leht pakkumist väärt. Võta ära üks pada ja lisa üks risti ja leht ei ole enam pakkumist väärt."

3) 1♠ - ?
♠QJ3
♥KJ872
♦A43
♣QJ
Mts - dbl
Nigulh, Arx, Tuul, Maarja, Lauri - pass
Triinu - 1NT
Lawrence - "Pass. See leht on katastroof. See ei ole mitte kunagi, mitte mingil tingimusel pakkumist väärt. Lihtsalt lõks punktilugejatele. Tsoonis oleks 2H pakkumine lihtsalt kohutav. Mul ei ole sõnu."

4) 1♠ - ?
♠32
♥QJ7642
♦AK97
♣5
Mts, Nigulh, Triinu, Maarja, Lauri - 2H
Arx - 2S (H+odav)
Tuul - pass
Lawrence - "Maksikal, kallis tsoonis, on 2H üsna selge. IMPikal on see väga piiripealne. Lisa H10 ja sellest saab miinimum ülepakkumine IMPikal tsoonis".

5) 1♥ - ?
♠K2
♥J63
♦KQ8654
♣AJ
Mts - 1NT maksikal, 2D IMPikal.
Nigulh - pass või 1NT
Triinu, Arx, Tuul, Maarja, Lauri - 2D
Lawrence - "See on tüüpiline maksika ülepakkumine, mida IMPikal ei tohiks teha. See ei ole turvaline ja geimilootus on minimaalne. Olgugi et sul on kuuene mast, ei ole su leht partneri singelruutu vastas eriti midagi väärt. IMPika passi põhjus on see, et sul on lihtsalt liiga vähe tihisid kallis tsoonis pakkumiseks. Kui vasakpoolsel vastasel on nt ♦A1072, võid sa vabalt minna kolmeta. Ühtlased jaod on alati närvilised, aga kallis tsoonis kohe eriti."

6) 1♥ - ?
♠K2
♥73
♦AQ10872
♣AK7
Mts, Triinu, Arxs - dbl
Nigulh, Tuul, Maarja, Lauri - 2D
Lawrence - "2D alati. Kus lõppeb ülepakkumine ja kus algab dbl + uue masti pakkumine? Räägin sellest hiljem. See leht aga millekski muuks kui ülepakkumine ei kvalifitseeru."

7) 1♠ - ?
♠8
♥1098642
♦AQ10
♣AKJ
Mts, Nigulh, Triinu, Tuul, Maarja, Lauri - 2H
Arxs - dbl
Lawrence - "2H nii maksikal kui IMPikal, igas tsoonis. On selgelt õige pakkuda ja ühtki muud pakkumist siin ei ole."

8) 1♦ - ?
♠43
♥AQ75
♦83
♣AKJ97
Mts, Triinu - dbl
Nigulh - dbl/1NT
Arxs - 1H
Tuul Maarja - 2C
Lauri - pass
Lawrence - "2C. Ära paku 1H ja ära kontreeri. Tõenäoliselt saad sa ärtusid hiljem näidata. Sa ei taha oma mastide pikkust valesti kirjeldada. Pane tähele, et kallis tsoonis vajad sa vähemalt sellise tugevusega lehte, et mõlemat masti pakkuda."

9) 1♥ - ?
♠52
♥872
♦AKQJ10
♣J87
Mts, Triinu, Arxs, Maarja - 2D
Nigulh, Tuul, Lauri - pass
Lawrence - "Maksikal on see hea leht 2D pakkumiseks. On selge, et sa võid 800 alla käia, kuid vastaste segamine on seda riski väärt. Pane tähele, et selliseks pakkumiseks peab sul olema väga korralik trump. Kumbki vastane ei saa olla väga agar sind kontreerima. Partneripoolne tõste sulle ei meeldi, aga kui ta tõstab kehva trumbiga, võiks tal jälle midagi kasulikku kõrval olla.
Palun ära proovi seda IMPikal!"

4 kommentaari:

  1. Aitäh Pihlale toreda ülesande ja põhjaliku vastuse eest. Eriti kena, et sa vastajate variandid ka välja tõid.

    VastaKustuta
  2. Minu arvates ka, väga tore ja õpetlik postitus. Ma loodan, et selles raamatus on veel peatükke :)

    VastaKustuta
  3. Seda testi tehes tekkis mul mõte, et antud seisus (kas teha esimene ülepakkumine või mitte?) ei ole maksipaarikal ja IMPikal tegelikult väga suurt sisulist vahet. Jah, IMPikal tala alla jääda ja -500 saada on väga ebameeldiv ning sa pead võistkonnakaaslastele vabandusi välja hakkama mõtlema, aga samas maksikal ilma talata -200 on umbes sama ebameeldiv, vähemalt kui sa plaanid turniiri võita.

    VastaKustuta
  4. Aga 5. jaotus võiks küll olla selline, kus IMPikal väga ei pakuks, maksikal aga võibolla. Minu meelest on oht IMP-ikal -500 saada tunduvalt väiksem, kui maksikal -200.

    Ehkki üldiselt tõesti, suurt vahet ei ole. Ja kui suu lahti teha, siis võib suurimaks ohuks hoopis partner olla, kes tõstab piiripealse pakkumise järgmisele korrusele. Ja see oht kah ei sõltu väga palju sellest, mille peale mängida.

    VastaKustuta