teisipäev, 10. aprill 2012

Vastane tõkestab

Viimases Tartu klubis panid vastased mind keerulise valiku ette.

Jagu 18.
Meie tsoonis, VPV avab
♠ AK9x ♥ Qxxxx ♦ Qxx ♣ x

3♣__X___P___4♣
X___4♥__5♣__?

Mida pakkuda?

Partneri kontra on väljavõtuks, ning kuna tal tõenäoliselt on vähemalt duubel risti, siis on selle kompensatsiooniks korralik avanguleht. 4♣ oli kallismasti valikuks. 4♥ pakkumise kohta ei oska midagi erilist arvata, sest meil Taaviga ei ole vastase kontra peale erilisi kokkuleppeid. Vaikimisi kokkulepe on, et rekontra lubab 1. ringi kontrolli, aga antud kontekstis (tõkestamine, võistlev pakkumine) ei ole sellest suurt abi (ma võin eeldada ♣A puudumist, aga mis siis?).

Seega lisaküsimus: mida võiks tähendada partneri 4♥ ja tema alternatiivid (pass, XX), ja mida pakkuda sel juhul?

9 kommentaari:

  1. Mina arvaks: rekk - slämmihuvi (kontroll?), pass - kallid võrdsed, 4H - ärtu parem kui pada, slämmihuvita. Ilmselt pakuksin 5H - igaks juhuks, kui juhtub olema topeltgeimi käsi.

    VastaKustuta
  2. 5H võib alt minna kui partneril näitex punased 4-5 ja kaitse alustab rist ässale, ruutu ja ruutu löök. Enda leht ikkagi eriti hea kõrgetex lepingutex ju pole. Seega pigem eelistax kontrat 5♣-ile.
    Muu sama mis eelkõneleja.

    VastaKustuta
  3. Ei ole küll väga oluline, aga ruutus oli koguni ET9. Üldiselt arvan ka, et vaikimisi tähendab rekk ässa ja slämmihuvi ja pass tähendab, et "vali ise", kuigi kui hoolsalt järgi mõelda, võiks pass peaaegu tähendada slämmihuvi kontrollita, sest emma-kumma kalli valimine ei ole just eriti piinarikas tegevus.

    Aga mis praegusesse probleemi puutub, siis mis on viga f...ing passil?

    VastaKustuta
  4. Tegelikult pongestasingi laua taga, et kas pass on ikka f***ing või mitte. 4♣ pakkumine palus küll kallismasti valida, aga see ei pruugi väga palju jõudu lubada (8+). Aga jah, kuna ma olen passimata käsi ja vastaste pakkumine on "ilmselge tõke", siis võiks olla tegemist sundiva passiga.

    Lõppkokkuvõttes pakkusin 5♥, mis lõppes halvimal võimalikul moel: maksi jagamise asendamine tala jagamisega. Partneril oli ♠ Jxx ♥ AKJx ♦ Kxx ♣ Kxx, tõkestajal 7222 ja nii tuli ärtu lepingus 10 tihi, samas kui 5♣ läheks neljata. (Tõsi, 5♥ saab lahtise lehega ka võita, see vajab muuhulgas AK9x vs Jxx pada lahendamist 3 tihiga.)

    VastaKustuta
  5. Nõustun Lauriga, sest väljavõtukontra tegijal on vähemalt üks kallismast 4-ne, ja sinu "mõlemad kallid" peale tegelikult partneril ei olegi enam vaja pakkumist "kallismastid võrdsed". Oleks laud pööratud, st sina oma lehega oleks teisel käel olnud ja natuke jõudu rohkem ja pakkunud 4C, siis oleks pakkumata parteril vaja "vali ise kallismast"-pakkumist.
    Seega võiks olla nii:
    pass - forcing, pole ei risti ega ruutu kontrolli (kas näidata ainult 1 ringi kontrolli või ka teise ringi oma?);
    XX - slämmihuvi (risti kontroll);
    4D - slämmihuvi (ruutu kontroll);
    4kallist - mänguks, slämmihuvita;

    Ja antud juhul, partneri 14+ HCP vastas on sul siiski vaid napilt GF leht ja 9-ne ärtu klapp ei ole veel nii suur väärtus, et edasi pakkuda, seega passiks 5♣ (sinu pass ei ole sundiv, sest partneri 4H juba välistas slämmi). Partner on paremini informeeritud kui sina, ta teab et sul kahe kalli leht ja mitte rohkem kui 12-14 punkti. Seega antud juhul on 5 risti talastamine täiesti võimalik variant kuna üldjõudu napib.

    VastaKustuta
  6. Ma arvan küll, et 4. korruse cue bid kehtestab forssiva passi, eriti kuna vastane on nüüd 5ndal korrusel.
    Valiksin ka passi, kuna ma tõepoolest ei tea kas pakkuda edasi või mitte - äkki part teab.
    Kus küll oli PPV oma esimese pakkumisringi ajal...

    VastaKustuta
  7. Minu jaox tundub f-pass selles kohas vale lähenemine. See et partneril risti kontrolli (okei esimest ringi) pole on juba teada, et ta slämmi ei taha see samuti. Kuna sul endal on samuti 4risti pakkumise alumine ots siis tundub mõtetu anda valimise otsus partnerile samas vihjates et sul pole edasipakkumise vastu midagi, sest tegelikult sa ju ei taha et ta edasi pakub (ilma ruutu ässata). See variant kui tal ruutu äss leidub ja pada ning ärtu kadujata lahendada õnnestub muidugi jääb.... Aga lõpex saab ta ka kontra peale veel 5ärtu valida viidates n.ö. heale 14le.

    VastaKustuta
  8. Huvitav, mida arvab kõikvõimas Law? Kui meil on 9-ne klapp (eeldatavalt on partneril neljane ärtu) ja vastasel 10-ne, see teeb kokku 19 trumpi, ehk vastavalt Law'le 19 tihi. Nüüd, kui meil juhtub olema täpselt 11 tihi, on vastasel 8 ja tuleks edasi pakkuda, muu tihide jaotuse korral aga passida (eeldades, et me slämmi ei paku).

    VastaKustuta
  9. Mina oleksin ka passi selles seisus sundivana võtnud ja antud leht tundub passimiseks üsna sobilik.
    Õnneks meid sellise valiku ette ei pandud - pakkumine käis (3C) - dbl - (3NT) - 4C - 4H - pass... Võtsin ka üksteist tihi - jätsin paja lahendamise kõige lõpuks, nii et oli teada, et see on 4-2, ja käisin soldati. Kuna ei kaetud, siis polnud üldse küsimust. Katmise korral on variant mängida kas selle peale, et E10xx ees või 10x taga - otsustasin enne soldati käimist, et kui just katmise tempost mingit ilmselget vihjet ei saa, mängin selle peale, et taga on duubel 10 - aga see on juba pigem sisetunde küsimus vist.

    VastaKustuta