laupäev, 16. jaanuar 2010

Luxembourgis võidukalt

Üle pika aja õnnestus meil Indrekuga taas Luxembourgi rahvusvahelises klubis esikoht saada (see käib üksnes minu kohta, Indrek võitis alles eelmine kord, aga siis ei mänginud ta minuga vaid ühe kohaliku iirlannaga). Seekord oli paare siinsete olude kontekstis päris korralikult - 13. Mängiti Prantsuse bridžiföderatsiooni simultaanturniiri - st, et enne turniiri algust tuli käsitsi jaotused valmis teha ja pärast turniiri jagati väiksed vihikukesed jagudega ja mingi tüübi kommentaaridega selle kohta, mis seal toimuma oleks pidanud. Mõned põnevamad jaod turniirilt:
Kohe kõige esimene jagu oli ülipõnev:
Meie odavas, vastased kallis; minu käsi:
♠ K9
♥ AT64
♦ A963
♣ A93
Indreku käsi:
♠ QT32
♥ KJ2
♦ KQ84
♣ 64
Kuna mängime odavas tsoonis nõrka sanga, avasin esimesest käest 1D. VPV pani kontra ja Indrek rekontra. Selle ma passisin, mille peale VPV pakkus 2C. Nüüd Indrek passis ja minul oli otsustamiskoht. Oleme trahvijärgnevuses. Kokkulepe on meil selline, et ristilühidusega oleks Indrek kohe ise edasi pakkunud - st koostökontra põhimõte - ei võimalda vastaseid trahvida juhul, kui meil oleks risti nt 1-5, samas võimaldab trahvida neid juhul, kui meil on risti 3-3 või 4-2, mida tuleb ju märksa sagedamini ette. Leht tundus mul kaitsemänguks sobivat ja tsoonsus isutas ka trahvimise suunas. Seega panin trahvikontra ära. Väljamängija sai lauda küll 3. ristitoe, kuid kuna me trumbi kokku ajasime, tal sellest palju rõõmu ei olnud ja meile laekus kaunis +800. Koostöökontra võidukäik!
Järgmises jaos rõõmustas mind võimalus kasutada huvitavat BROMADi (Bergen Raises of One Major After Double) konventsiooni [tegelikult selles järgnevuses ei ole tegemist enam otseselt BROMADiga, aga põhimõte on sama]:
Meie kallis, Indreku leht:
♠ KQJ732
♥ AT952
♦ 5
♣ Q
Minu leht:
♠ T64
♥ 83
♦ AKT987
♣ 97
VPV avas 1C, Indrekult 1S, vastane pani kontra ja minul nüüd avaneski võimalus BROMADiks. Tegemist on ülekandepakkumistega 2. korrusel, millega näitad kas oma masti või kõrvalmastiväärtusi toe puhul partnerile. Niisiis pakkusin 2C, mis on ülekanne ruutusse, plaaniga hiljem ka tuge näidata. VPV-lt pass ja Indrekult hüpe 3 Patta. PPV-lt uus kontra. Olin küll plaaninud pärast Indreku hüpet 4S pakkuda, kuid nüüd passisin lootusrikkalt. VPV pakkus nüüd 4H, millele Indrek pani kontra. Seda ma sisse ei jätnud, vaid pakkusin oma esialgselt kavandatud 4S ära - kaalutlused lihtsad - oma 3. tuge pole ma veel näidanudki, Indreku lehehinnang hüppel 3 Patta võis seisneda ka nt ruutu Q üleshindamisel, meil võib vabalt olla võimas topeltklapp, mispuhul kaitsemäng pole just näidustatud. See leping sai kontra ja Indrek, kes oleks muidugi rõõmuga 4H kaitsnud (vastastel oli ilmselgelt mingi arusaamatus) jäi mängima. Ärtu istus vastastel 3-3, nii et 10 tihiga probleeme ei olnud. Ilus algus ilusale turniirile!
Aga nüüd siis üks ebaõnnestunud kontra ka:
Vastane tsoonis, minu leht:
♠ ---
♥ J652
♦ T763
♣ KJT74
Minu VPV avas 2 Pajaga, Indrek pakkus 2NT. PPV pakkus 3S. Mis te minu lehega teeksite? Jõudu nagu natuke on ja hea õnne korral võib meil geimgi seista. Panin kontra, aga tagantjärgi mõtlen, et võibolla on pass siiski õigem, kuna oht on liiga suur, et partner kontra sisse jätab. Nii läinudki, Indreku leht oli selline:
♠ AT7
♥ K73
♦ AQ85
♣ Q63
Ja paremat pakkumist kui pass ta ei leidnud. Kolm pada tuli vastastel ulgudes välja, sest avajal oli 7. pada ja 10 punkti.

1 kommentaar:

  1. Pihla kirjeldatud rekontra-järgnevuse loogika tundub mõnedele võibolla natuke veider - kui avajal või rekontreerijal juhtub vastaste pakutud mast olema 5ne või väga hea 4ne, siis ei taha ta ju näha, et partner vastaseid päästma kappab. Aga me oleme Pihlaga arvamusel, et selline on siiski parim lähenemine - kui sageli ikka on sul pikk hea hea mast just vastase parimas klapis? Eriti kehtib see avaja kohta - miks tal peaks üldse olema kõrvalmast ja kui on, siis on see tõenäoliselt pakkumata mastis. Ja bridž on tõenäosuse-mäng. Omast käest trahvimist tuleb ette lihtsalt harvem kui kahepeale trahvimist.

    VastaKustuta