esmaspäev, 31. august 2015

He who doesn't know

Viimasel ajal on esinenud palju huvipakkuvaid slämme. Siin üks, mis minu jaoks oli eriti üllatav.
Avab Nord.
N: ♠K53 ♥AT7 ♦T75 ♣KJ93
S: ♠AQ4 ♥QJ4 ♦AK92 ♣A84

See jaotus on Viljandi GPlt. Slämm on kehvake nagu 31p 2x4333 puhul võibki arvata (mängisin 4NT ega näinud, et isegi 10 tihi oleks kuulikindel). Otsisin välja kõik Eesti mõistes väga head paarid, kes omasid neid kaarte: Naber - Kuldkepp, Uljanovs - Romanovskis, Karpov - Triškin, Kuusk - Maasik, Jullis - Loper. 5 väga head paari.  Ometi vaid 1 paar neist suutis seda halba slämmi vältida - nad pidurdusid 3NTs - ilmselgelt selle paari Nord ei avanud pakkumist.

Ülejäänud jõudsid kõik slämmi, mis viitab, et ilmselt nad kõik avasid pakkumise 11p ja 4333 jaotusega - avangute piir on seega langenud ikka päris madalale. Kui Marty Bergen populariseeris 20 reegli (ava pakkumine kui punktid + kaartide arv 2 pikimas mastis = 20), siis ta soovis muuta pakkumise agressiivsemaks. Nordi leht on 11p+7=18. Ma ise ilmselt ei avaks, aga etteheiteid avangule ka ei ole - see on ikkagi stiili küsimus.

Kui Nord avab, on enne slämmi pidama saada muidugi keerulisem, kuid see peaks olema võimalik. Kui partnerlus avab niivõrd agressiivselt, siis Süd ei peaks oma 20p ja pannkookjaoga slämmi pressima. Me Pihlaga pakkusime neid lehti sisuliselt nii:
Pihel Indrek
1D - 2D
2NT - 4NT
Pass
Kuna meie 1NT avang on 14-16, siis Pihel lubas nüüd 11-13. Mul polnud mingit põhjust pakkuda rohkem kui kutset ja Pihel loomulikult loobus. Üritasin lepingut kindlustada nii palju kui võimalik (IMPidele) ning lõpetasin 11 tihiga. 14-16 NT avang oli siin tõeliselt õnnelik, kuna piiritles Pihla maksimumi 13p peale. 15-17 NT puhul lubab 1D avang pluss 1NT taaspakkumine 11-14. Nüüd on slämm märksa tõenäolisem, kuid ma siiski ei näe põhjust, miks peaks Süd ise slämmi ära pressima - 20 vs 11 ta ju ei taha slämmis olla. Kutse tundub endiselt paras. Ütleb ju vana bridžitarkuse "He who knows, goes (or stays)" edasiarendus "He who doesn't know, invites".

Kahjuks fortuuna seekord soosis halba slämmi: ärtu K ja risti Q lõikusid ning ruutu jagus 3-3. Teine üllatav asjaolu selle jaotuse juures oli, et saali peale oli 7 juhul lepinguks 6NT pada avakäiguga (parim/neutraalseim avakäik) ning vaid 2 paari suutsid lepingu võita. Tundub loogiline, et väljamängija peaks saama 3 tihi igas mastis.

1 kommentaar:

  1. Lühike kommentaar: Naber patserdas. Pärast õnnestunud ärtu- ja ristilõiget on õige hetk üks ruutu välja pakkuda (või midagi seal mastis teha), aga miskipärast tundus tol hetkel parim mõte kolmanda risti tõmbamine. Kui tulid halvad uudised, ei aidanud edasi ka parim võimalik väljamäng (oleks võitnud lepingu tagakäes oleva Ex, Sx või Sxx-i korral).

    VastaKustuta