reede, 11. veebruar 2011

Simultaan Luksemburgi klubis

Eile toimus Luksemburgi klubis järjekordne simultaan (mängisime samu jaotusi koos Prantsusmaa klubidega). Tundub, et jaotuste koostaja oli lõbutsenud ja päris huvitavaid lehti sattus kätte. Üldiselt sujus mäng kenasti, aga paraku tuli sisse ka paar patserdust, nii et lõpetasime oma liinis teise koha peal. Pakkusime 4 slämmi, neist 1 suure; üks väikestest slämmidest läks halva istumise tõttu taha ja ülejäänud saal oli vist 3NT-s, nii et sealt tuli 0, aga muidu andis slämmipakkumine punkte päris kenasti (isegi 6C seal, kus seisis ka 6S, andis vist üle 90%).
Ühes jaotuses ajasime igatahes tädidele vist päris hirmu nahka. Esimeses jaos jõudsime 1C-1S releejärgnevuses seoses ühe arusaamatusega 5-2 klapiga 4H-sse, mis tuli täpselt välja (tegelikult oleksin pidanud ületihi võtma, aga olin suutnud paar keskmist trumbikliberit maha magada); saalileping 3NT täpselt, nii et saime vastase meelehärmiks hea tulemuse. Järgmises kahes jaos pakkusime kaks väljatulevat väikest slämmi ja viimaseks olid tädid piisavalt nördinud, et 3NT-s erakordselt imelik väljamäng sooritada ja taha minna. Ühest nendest slämmidest kirjutan kohe lähemalt ka, küllap muid huvitavaid jaotusi analüüsib lähipäevadel Lauri.

Mul oli käes:

Kx
ÄT
KESxx
Äxxx

Partner avas 1NT (14-16), mis mulle just erilist rõõmu ei teinud, sest kuigi slämm on tõenäoline, on 1NT peale odavmastislämme minu meelest üsna raske pakkuda, vähemalt meie meetoditega. Kuigi 2C lubab meil formaalselt 1 kallismasti (st järgnevuses 1NT-2C-2H-2/3NT võib partner parandada patta), alustasin siiski sellega, lootuses, et partneril kallismasti ei ole - siis on kindel klapp vähemalt ühes odavmastidest. Vastuseks tuligi 2D ja edasi kulges pakkumine järgnevalt:

1NT - 2C
2D   - 3D
3NT - 4C
4S*  - 4NT*
5S*  - 6C

4S-st lootsin, et see on cuebid neljase ristiga (eitab ärtu kontrolli), ja seega küsisin võtmekaarte risti trumbiga. Olime partneriga ühel lainel ja lauda tuli selline kaart:

ÄEx
Exx
T9x
KESx

Enne laua paljastumist suutis üks tädidest veel üsna ebaeetilise manöövri sooritada - nimelt küsis pakkumiste tähendusi ja kui ütlesin, et 4S on kontroll, siis tädi selle peale kommenteeris, et "tähendab, ärtu kuningat ei ole?". Lisaks sellele, et kontroll võib lubada nii ässa kui ka kuningat, oli tegemist mitte selle vastasega, kes avakäiku pidi tegema, vaid teisega - seega minu arvates täiesti ilmselge vihje partnerile, et "käi ärtut, mul on kuningas". Hoolimata tõepoolest järgnenud ärtu käigust kohtunikku kutsuma ei hakanud, lepinguga ju nagunii probleeme ei tekkinud (risti oli 3-2) ja võimalik, et see oli tädil täiesti alateadlik aps, aga ikkagi tuli taas tõdeda, et ega seal klubis eetikaga väga head lood ei ole, kaardid käes oma keeles lobisemine on ka nt suht tavaline (õnneks on see keel enamasti inglise, saksa või prantsuse)...

Aga küsimuseks laiale ringile on see, kuidas teie seda jaotust pakuksite? (eeldagem, et mängite 14-16 trumbitat tavapärase 15-17 asemel) Kas ja millisesse slämmi jõuaksite? Ehk on partneriga kokku lepitud mõni parem meetod, kuidas leida odavmastiklappe?

6 kommentaari:

  1. Leht on piisavalt hea, et slämmi üritada. Võimalikud lepingud võiksid olla 4NT / 6♣ / 6♦ / 6NT. Iseasi kuidas nüüd optimaalne leping üles leida. Et leht on siiski piisavalt ühtlane, võiks 2♣ alustuseks hea pakkumine olla. Edasi oleks hea, kui on olemas releed partneri jaotuse selgitamises.

    Ausalt öeldes mina küll ei tea, kuidas meie süsteemis seda lehte pakkuma peaks. Viimati kui 1NT avangu järel odava slämmi pakkusime, oli järgnevus 1NT - 3♠ (13(54)) / 4♠ - 5♦ / 6♦.

    VastaKustuta
  2. Kui oleks 5431, siis saaks tõesti pakkuda 1NT-3H/S, kuigi pärast seda on jälle igavesti raske kindlaks teha, kummas odavas parem klapp on... Käesolevas jaos oleks muidugi selles suhtes olnud muretu, et mõlemas odavas on klapp olemas - risti on ainult selle poolest parem, et saab trumbi maha tõmmata enne muude mastide kallale minekut (ruutu slämmis tuleb pajale ärtu äraviset tehes riskida paja 6-2 puhul löögiga).

    VastaKustuta
  3. Meil Pihlaga on üks eriti fancy konventsioon odavmastislämmide pakkumiseks: Texase Kollane Roos. Aga see võimaldab kirjeldada ainult ühtlaseid lehti (osades variatsioonides ka 4441, aga meil Pihlaga mitte), nii et siis peaks ruutu 4seks (ja ühe kallismasti kolmeseks) valetama ja võimalikud slämmid oleks siis 6C 44 klapiga, 6D 54 klapiga või 6NT kui partneril ei ole 4seid odavaid. Toimuks asi nii (kui valetada pada kolmeseks):
    1NT - 4H - 4S - 5S - 6C, kus
    4H = ülekanne
    5S = 3244 jaotus
    6C = 4ne C
    Isegi kui TKR on süsteemis, siis tundub, et antud jaotusega toimib Maarja kirjeldatud reaalne pakkumisjärgnevus vähemalt sama hästi.

    Kui keegi tahab TKR oma arsenali lisada, võin meelsasti teised järgnevused kirjutada nii nagu nad mul Granovetterite raamatust meeles on. Ainult, et hoiatuseks konventsiooni leiutaja sõnad: "ilmselt ei leia sa kunagi partnerit, kes on nõus seda õppima".

    VastaKustuta
  4. Slämmipakkumismeetod, kus 5. korruse pakkumine kirjeldab ligikaudset jaotust +-1 kaardise täpsusega, ouch. Don't try this at home!
    Ühtlase lehega võiks aga vabalt lehe kirjeldamist madalamal korrusel alustada, kui slämmihuvi on olemas.

    Ma kahtlustan, et pärast 4♥ (ülekanne) - 4♠ oleks palju efektiivsem ässasid küsida. (4NT = RKCB, 5 midagi = voidwood). No tõsi 5♠ pakkumisel siis tähendust ei oleks, ebaõnn.

    VastaKustuta
  5. Hendrik, voidwoodiga võid ju ässasid küsida ka pärast teise korruse ülekannet. Nii et pärast neljanda korruse ülekannet on ikkagi viies korrus täitsa kasutamata ruum. 4NT pakkumist Kollane Roos ära ei võta, see on meil ka ässaküsimine. Aga kindlasti ei kasutaks ma Kollast Roosi Maarja jaoga, kuna partneril võib ju ka viies pada olla, mistõttu paja kolmeseksluiskamine ei pruugi hästi lõppeda.
    Maarja järgnevus oli päris ilus, hea et üksteisest aru saite. 4C oleks ma kontrollina võtnud, nii et 4NT ristimastiga ässaküsimisena ei oleks mõistnud. Sestap ka kahtlane, mida ma 6 ristist oleks arvata osanud. Üks valetamisvariant siin oleks ka alustada 2NT pakkumisega, mis minu arsenalis on kas nõrk ruutuga või GF mõlema odavaga (süsteemselt 5-5). Siis leiame slämmiks 4-4 klapi kindlasti üles ja võib loota, et eeldatava 5-3 klapi (mis tegelikult on 4-3) puhul eelistab partner maksikal NT slämmi.

    VastaKustuta
  6. Meil paraku on 2NT ühetähenduslik (nõrk või tugev ruutuga), nii et seda kasutada ei saaks. Eks ma olin ka kahevahel, kas 4C on kontroll või naturaalne, lootsin paremat ja kui partner trumpemandat lubas, siis sain kindlust, et ta oli samuti mõistnud. :)

    VastaKustuta